За първи път от 152 години ще има "Синя кървава Супер Луна"

За първи път от 152 години ще има "Синя кървава Супер Луна"

В последния ден на януари ще има космическо явление, което не се е случвало от 152 години. В сряда едновременно ще има пълно лунно затъмнение, Супер Луна и т.нар. Синя Луна. Учените от НАСА кръстиха явлението “Синя кървава Супер Луна“.

Космическият спектакъл ще може да се наблюдава от Тихоокеанският регион.Цялото явление отначало докрай ще може да се види само от Аляска, Хавай и Северозападна Канада.

Луната ще е “синя“, защото така се нарича второто пълнолуние за месеца. Първото беше на 1 януари, когато имаше и Супер Луна. Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години се появяват по две пълнолуния в един месец - именно тогава явлението се нарича Синя Луна.

В същото време Луната ще е в най-близката си точка до планетата на по-малко от 364 хил. километра. Тя ще е с 14% по-ярка и 30% по-голяма. Това явление се казва Супер Луна.

Двете явления съвпадат и с пълно лунно затъмнение, заради което Луната се нарича “кървава“. Тя ще има ярък червен цвят. Продължителността на пълната фаза на затъмнението е 77 минути, а цялото явление ще трае три часа и половина.

Следващото съчетание на Синя и “кървава“Луна ще е през 2028 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?