За първи път от 70 години Австралия ще е с парламент без ясно мнозинство

За първи път от 70 години Австралия ще е с парламент без ясно мнозинство

За първи път от 70 години насам в австралийския парламент няма да има ясно изразено мнозинство. За да има мнозинство в 150-местния парламента, една партия трябва да получи поне 76 места, което по всичко изглежда не е постигнал никой от основните конкуренти на проведените в събота избори. Неизвестността може да продължи няколко дни, докато бъдат преброени около 800 000 гласове, подадени по пощата.

При преброени 78 на сто от гласовете, лейбъристите на досегашния премиер Джулия Гилърд печелят 70 депутатски места, а консервативната коалиция начело със съперника ѝ Тони Абът - 71. Повечето наблюдатели са съгласни, че коалицията вероятно ще финишира със 73 места - с едно повече от лейбъристите.

Британският в. "Сънди телеграф" отбелязва, че трима от четиримата независими, които държат баланса на властта, са бивши членове на Националната партия, младши партньор в опозиционната коалиция, но няма гаранции, че те ще вземат страната на Абът. Гилърд ще продължи да управлява като служебен премиер, докато станат известни окончателните резултати.

Допреди месец допитвания до общественото мнение показваха, че на предсрочните избори Гилърд ще спечели 55 процента от гласовете на избирателите. Тя обаче направи серия от обрати в позициите си и непопулярни изказвания по теми, по които австралийците са чувствителни, като имиграцията, данъка върху въглеродните емисии или данъка върху огромните приходи на минните компании и това отклони част от електората ѝ.

Ако резултатите се запазят такива, това ще е болезнен провал за лейбъристите, след категоричната им победа преди две години  на изборите. Тогава те бяха оглавявани от Кевин Ръд, който успя да сложи край на 11-годишното управление на консерваторите.

Ден след изборите лидерите на двете политически сили се опитват да привлекат на своя страна независимите депутати, влезли в парламента.

Ясно е, че нито една партия не спечели правото да управлява самостоятелно. Имам намерение да преговарям сериозно за ефективно споразумение за сформиране на правителство, заяви Джулия Гилърд.

Исторически безпрецедентно е правителство в първи мандат да получи такава плесница от избирателите, каквато получи лейбъристкото правителство на Австралия вчера, заяви лидерът на Либерална партия Тони Абът.

Сигурно е, че всяко бъдещо правителство на лейбъристите след вчерашните избори ще бъде хронично разединено и нефункционално, подчерта той. Загубата на толкова много гласоподаватели, което костваше на лейбъристите толкова много от досегашните им 83 депутатски места, показва, че австралийците искат смяна на правителството, заяви Абът.

Той потвърди, че също е имал предварителни дискусии с независимите депутати и Зелените за евентуална подкрепа.

"Приех две много любезни телефонни обаждания. Едното от премиерката, която ме поздрави за избирането ми, а другото от Абът, който също ме поздрави", каза независимият депутат Тони Уиндзор. Той допълни, че ако действително никой няма мнозинство в парламента, то независимите са склонни на разговори, но не пожела да каже кого ще подкрепи тогава.

Уиндзор каза, че планира да разговаря по телефона още днес с колегите си Боб Кътър и Роб Оукшот, за да решат дали да преговарят с големите партии като група или индивидуално.

Той не изключи възможността да се стигне до нови избори, ако не бъде постигнато споразумение.

Лидерът на Зелените Боб Браун заяви, че никаква договореност не е била постигната в сърдечния му разговор с Гилърд, която търсела подкрепата на новоизбрания зелен депутат Адам Бранд. Бранд обаче предварително бе декларирал предпочитанията си за лейбъристко правителство.

Независимият кандидат Андрю Уилки, бивш член на Зелените, с когото Гилърд се свързала днес, заяви, че няма да коментира коя партия може да подкрепи, докато собственото му място не бъде сигурно.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?