За първи път от две години ОИСР прогнозира ръст в страните членки

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) повиши прогнозите си за икономиката на 30-те страни членки за първи път от две години, след като темповете на рецесия в САЩ дадоха признаци на забавяне, съобщи агенция "Блумбърг" в сряда.

Икономиката на 30-те най-силно индустриализирани държави в света ще се свие с 4.1% през 2009 г. и ще се повиши с 0.7% през 2010 г., според ОИСР. Прогнозите през март бяха за свиване с 4.3% през 2009 г. и ръст от едва 0.1% през следващата година.

Повишените очаквания за икономиката на ОИСР си противоречат с прогнозите на Световната банка, която заяви през седмицата, че глобалната рецесия ще е по-дълбока, отколкото се е предполагало преди три месеца. Заради все още плахите опити за стабилизиране на икономиката в отделни страни, ОИСР предупреди Федералния резерв на САЩ и Японската централна банка да не увеличават лихвите си преди 2011 г. и препоръча на Европейската централна банка да свали основната лихва още по-надолу.

"Икономическата активност в страните от ОИСР достига своето дъно", казват от организацията. "Прогнозираме възстановяване, което ще е слабо и нестабилно за известен период от време".

Завишените прогнози на ОИСР се дължат предимно на признаците за подобряване на ситуацията в САЩ. Рецесията там ще достигне дъното си през втората половина на тази година, след което икономиката ще тръгне нагоре. Прогнозите са за 2.8% спад на БВП през 2009 г. и повишение с 0.9% през 2010 г. ОИСР ги коригира на 4% спад и нулев растеж за 2009 и 2010 г.

Освен в индустриалния свят, ОИСР вижда добри сигнали и от страни, които не са част от организацията. Такъв е примерът с Китай, който се представя добре заради мерките на правителството в страната.

Според анализаторите на организацията финансовите условия в глобалната икономика могат да се подобрят значително по-бързо, отколкото се е очаквало по-рано. Въпреки това обаче те предупреждават, че може да се стигне и до влошаване на ситуацията заради реакциите на пазарите на облигации към прекомерното емитиране на нов правителствен дълг.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?