За първи път от години италиански кораб върна мигранти в Либия

За първи път от години италиански кораб върна мигранти в Либия

Италиански политици и неправителствени организации обвиниха в нарушаване на международното право италиански търговски кораб, върнал в Либия 108 мигранти, спасени в международни води, предаде Франс прес.

Снабдителният кораб "Асо Вентото" открил мигрантите снощи на лодка на около 60 морски мили северозападно от Триполи, показва маршрута му на сайтовете за следене на морския трафик.

През последните години италианската брегова охрана координираше операциите си и мигрантите бяха отвеждани в Италия. От миналия месец насам обаче Рим разчита на либийската брегова охрана, която позволи на кораба да отведе мигрантите в Триполи.

"Либия не е сигурно пристанище и това може да доведе до нарушаване на международното право", коментира Върховният комисариат на ООН за бежанците, добавяйки, че все още събира информация по случая.

Германската неправителствена организация Сий Уоч подчерта, че това е първият случай от години, при който италиански кораб връща мигранти в Африка.

Италианският депутат Никола Фратояни, който в момента се намира на борда на кораб на испанска хуманитарна организация, заяви пред италиански медии, че не е ясно дали капитанът е действал по инструкции на италианската брегова охрана, но ако е така, това би представлявало много сериозен прецедент на колективно отхвърляне.

През 2012 г. Европейският съд по правата на човека осъди Италия за случай от 2009 г., при който италиански военен кораб върна мигранти в Либия. Тогава в Триполи управляваше диктаторът Муамар Кадафи, който беше свален през 2011 г., след което страната потъна в хаос.

По-рано в понеделник беше съобщено, че корабът "Акуариус" на хуманитарните организации "Лекари без граници" и "Ес О Ес Медитеране" ще се върне в морето утре след едномесечен престой в Марсилия. През юни тази година "Акуариус" предизвика дебати, спасявайки в морето мигранти, които Малта и Италия отказаха да допуснат в своите пристанища. В крайна сметка той беше приет от Испания.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа