За първи път от над месец Путин се появи публично в Москва

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин днес за първи път от повече от месец се появи публично на церемония за издигане на националния флаг в Москва по случай Деня на Русия, предаде ДПА.

Руският държавен глава беше усмихнат и без маска на церемонията, според кадри на държавната телевизия. През цялото време от последното му публично появяване на 9 май той работеше дистанционно като предпазна мярка срещу коронавируса.

Путин заяви, че "абсолютното мнозинство" руснаци подкрепят неговия проект за конституционна реформа. Руският лидер похвали традициите и културата на руския народ и каза, че е естествено те да намерят отражение в конституцията.

"Сигурен съм, че абсолютното мнозинство на нашите граждани споделят и подкрепят тези разпоредби", заяви 67-годишният Путин на тържествената церемония, състояла се в западната част на Москва.

Руският лидер благодари на медицинските работници в страната за работата им в речта си, по случай националния празник и добави: "Прекланяме се пред тях за тяхната работа, смелост и безгранично себеотрицание".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи пред руски агенции, че участниците в церемонията са били тествани за коронавирус.

"Не бих препоръчал хората да ходят някъде, за да празнуват. Масовите прояви са забранени", каза пред държавните медии московският кмет Сергей Собянин.

Новозаразените с коронавируса в Русия за последното денонощие са 8987, с което общият им брой досега достигна 511 423, съобщи оперативният щаб по борба с разпространението на инфекцията, цитиран от Ройтерс. Това представлява дневен ръст от 1,8 процента, какъвто имаше и предния ден.

Най-много новозаразени отново има в Москва - 1714, в Московска област - 730, в Свердловска област - 320, и в Санкт-Петербург - 274.

Към този момент от Covid-19 в Русия се лекуват 235 338, а вече оздравелите са 269 370 души.

Починалите от вируса в страната за последното денонощие са 183-ма, а общо от началото на епидемията - 6715, което е 1,3 процента от всички заразени.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус