За първи път прокурорите пряко избират свой представител във ВСС

Единственият кандидат вижда в поста достоен завършек на кариерата си

За първи път прокурорите пряко избират свой представител във ВСС

На общо събрание прокурорите започнаха в събота избора на свой представител, който да влезе в състава на Висшия съдебен съвет и да довърши мандата на починалия Камен Ситнилски. За първи път изборът става по новия ред, залегнал в промените на Закона за съдебната власт.

С промените се урежда пряко участие на всеки магистрат вместо провеждане на отделни делегатски събрания на съдиите и прокурорите.

Единственият кандидат за член на прокурорската колегия на ВСС е Розалин Трендафилов, който е зам.-шеф на окръжната прокуратура в Хасково и е номиниран от прокурори и следователи от града и от Пловдив.

След изслушването му тази събота, следващата събота предстои гласуване.

Попитан защо иска да влезе във ВСС при условие, че от мандата на този състав остават няколко месеца, а и самият съвет е разделен на групи, които са в постоянни сблъсъци, Трендафилов заяви пред журналисти, че можел да помогне с опита си. “Съвсем нормално е с оглед приключване на кариерата ми, това е един достоен завършек”.

Като свои приоритети Трендафилов посочи прилагането на новите наредби при атестиране, проблемите, свързани с натовареността на магистратите и инвентаризирането на сградния фонд.

Според Трендафилов новите правила трябва да са обвързани така, че да създават мотивация за израстване на тези магистрати, които в своята работа дават качествени актове. По думите му те трябва да бъдат стимулирани и да не се спира тяхното кариерно развитие.

Трендафилов заяви, че може да допринесе и за разпределянето на бюджета на съдебната система и допълни, че заплащането на магистратския труд не е правилно определено.

“Магистратският труд е изключително тежък, обществено-социално неблагодарен и в много случаи представянето по отношение на оценката му и заплащането му в обществото се регистрира и представя невярно”, заяви той.

Право да участват в днешното общо събрание имат 1507 прокурори от цялата страна.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?