За първи път ще има еврокомисар по миграцията

В новия състав на Европейската комисия за първи път в историята на ЕС ще има отделен комисар по въпросите на имиграцията. Това е обусловено от катастрофалния приток на имигранти в южните страни на ЕС от Близкия изток и Северна Африка, съобщи в интервю за белгийски медии номинираният за председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

"Създаването на поста еврокомисар по миграцията е предизвикано от необходимостта от общоевропейско измерение на нашата миграционна политика", каза той.

След като назначаването на Юнкер бъде утвърдено от Европарламента на 16 юли, той ще трябва до края на септември да представи новия състав на Еврокомисията, в който ще влязат 28 души - по един от всяка страна-членка на ЕС.

Комисията ще се заеме с решаването на проблема за масовия приток на имигранти, засилил се особено през последната година. Тя ще трябва да намери възможности за равномерно разпределяне на имигрантите на територията на ЕС.

 

Радикалните европейски партии, постигнали исторически успех на последните избори за Европарламент, смятат тази политика за неуспешна и настояват за незабавно затваряне на границите на Евросъюза и за въвеждането на строг полицейски контрол над имиграцията.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?