За първи път цивилен пое военното разузнаване, в службата вече няма да има генерал

СН. БГНЕС

От понеделник за първи път в историята си военното разузнаване официално е с цивилен шеф, след като министърът на отбраната Аню Ангелов назначи Веселин Иванов за директор на служба "Военна информация" към министерството.

Досега в продължение на повече от година Иванов изпълняваше временно длъжността, но вече поема поста официално, след като бе доведен в ръководството на службата от Ангелов.

Назначаването му стана възможно, след като бе обнародван указът на президента Росен Плевнелиев за новите длъжности, изискващи висши офицерски звания, в който вече не влизат длъжностите директор и заместник-директор на служба "Военна информация".

За шеф на военното разузнаване може да бъде назначен цивилен или полковник. По този начин във военното разузнаване вече няма да има генерали, а най-висшият разузнавач с пагони се оказва подчинен на шефа на военната полиция, който е бригаден генерал.

В същото време шефът на цивилното разузнаване - Националната разузнавателна служба (НРС) - е генерал.

В отговор на парламентарен въпрос на депутата Ангел Найденов военният министър отговори, че ръководителите на военното разузнаване и Инспектората не изпълняват функции по командване и затова не е необходимо техните длъжности да бъдат включени в указа за длъжностите, определяни като висш команден състав.

Според Ангелов няма да има проблем с това, че военните разузнавачи няма да могат да станат генерали, тъй като в армията непрекъснато има ротация и те можело да заемат други длъжности, за да станат генерали.

Назначаването на цивилен директор на военното разузнаване не изисква санкцията на президента и върховен главнокомандващ и така този пост минава изцяло под контрола на министъра на отбраната.

Службата стана една от ябълките на раздора между военния министър Аню Ангелов и предишния президент Георги Първанов. Държавният глава отказа да издаде указ за предложените от Ангелов кандидати и военният министър реши казуса с назначаването на цивилно лице.

Веселин Иванов пое ръководството на военното разузнаване на мястото на предишния шеф генерал Пламен Студенков. Последва и проверка в службата, като сред лошите практики там Аню Ангелов посочи и назначения на принципа на шуробаджанащината.

Веселин Иванов е полковник от резерва, бил е аташе по отбраната в Гърция.

Засега дейността на военното разузнаване все още не е регламентирана подробно, като това става в закона за отбраната и въоръжените сили. Военният министър е подготвил отделен закон за военното разузнаване, който предстои да влезе в Министерския съвет.

В началото на мандата на ГЕРБ имаше идеи военното и цивилното разузнаване да се обединят в една служба и да минат към Министерския съвет, но в крайна сметка тази възможност отпадна.

В момента се подготвя вече и устройствен закон за НРС, както и закон за националната сигурност, който ще регламентира създаването на ново звено, което да координира различните служби.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?