За първи път цивилен пое военното разузнаване, в службата вече няма да има генерал

СН. БГНЕС

От понеделник за първи път в историята си военното разузнаване официално е с цивилен шеф, след като министърът на отбраната Аню Ангелов назначи Веселин Иванов за директор на служба "Военна информация" към министерството.

Досега в продължение на повече от година Иванов изпълняваше временно длъжността, но вече поема поста официално, след като бе доведен в ръководството на службата от Ангелов.

Назначаването му стана възможно, след като бе обнародван указът на президента Росен Плевнелиев за новите длъжности, изискващи висши офицерски звания, в който вече не влизат длъжностите директор и заместник-директор на служба "Военна информация".

За шеф на военното разузнаване може да бъде назначен цивилен или полковник. По този начин във военното разузнаване вече няма да има генерали, а най-висшият разузнавач с пагони се оказва подчинен на шефа на военната полиция, който е бригаден генерал.

В същото време шефът на цивилното разузнаване - Националната разузнавателна служба (НРС) - е генерал.

В отговор на парламентарен въпрос на депутата Ангел Найденов военният министър отговори, че ръководителите на военното разузнаване и Инспектората не изпълняват функции по командване и затова не е необходимо техните длъжности да бъдат включени в указа за длъжностите, определяни като висш команден състав.

Според Ангелов няма да има проблем с това, че военните разузнавачи няма да могат да станат генерали, тъй като в армията непрекъснато има ротация и те можело да заемат други длъжности, за да станат генерали.

Назначаването на цивилен директор на военното разузнаване не изисква санкцията на президента и върховен главнокомандващ и така този пост минава изцяло под контрола на министъра на отбраната.

Службата стана една от ябълките на раздора между военния министър Аню Ангелов и предишния президент Георги Първанов. Държавният глава отказа да издаде указ за предложените от Ангелов кандидати и военният министър реши казуса с назначаването на цивилно лице.

Веселин Иванов пое ръководството на военното разузнаване на мястото на предишния шеф генерал Пламен Студенков. Последва и проверка в службата, като сред лошите практики там Аню Ангелов посочи и назначения на принципа на шуробаджанащината.

Веселин Иванов е полковник от резерва, бил е аташе по отбраната в Гърция.

Засега дейността на военното разузнаване все още не е регламентирана подробно, като това става в закона за отбраната и въоръжените сили. Военният министър е подготвил отделен закон за военното разузнаване, който предстои да влезе в Министерския съвет.

В началото на мандата на ГЕРБ имаше идеи военното и цивилното разузнаване да се обединят в една служба и да минат към Министерския съвет, но в крайна сметка тази възможност отпадна.

В момента се подготвя вече и устройствен закон за НРС, както и закон за националната сигурност, който ще регламентира създаването на ново звено, което да координира различните служби.

Споделяне

Още по темата

Още от България