В опит за разрешаване на политическата криза

За първи път в чешката история жена може да заеме премиерския пост

Мирослава Немцова. Сн. БГНЕС

Чешкият президент Милош Земан започна в петък серия срещи с водачи на основните политически партии, за да търси бързо решение на кризата, последвала оставката на премиера Петър Нечас, предаде Франс прес.

Президентът може или да назначи нов премиер от досегашната управляваща десноцентристка коалиция, или да предизвика предсрочни избори. Втората възможност не е изключена, въпреки изявлението на Земан, че предпочита следващите избори да бъдат през май 2014 г. заедно с изборите за европарламент.

Той ще обяви решението си на пресконференция във вторник.

"Ще е по-благоприлично към политиците да им съобщя решението си, преди да говоря пред медиите", каза социалдемократът Земан, който в началото на годината спечели първите президентски избори с общо гласуване в историята на Чехия.

В петък президентът се среща с представители на дясната Гражданска демократическа партия (ГДП) и конкретно с председателката на долната камара на чешкия парламент Мирослава Немцова, кандидат на ГДП за нов премиер.

Ако бъде одобрена от другите две по-малки партии в коалицията, 60-годишната Немцова ще бъде първата жена министър-председател в историята на Чехия.

Мирослава Немцова е известна като почтена личност, която никога не е била опетнявана от скандали. "Изкачих се в йерархията на парламента постепенно, в продължение на 15 години. Готова съм да поема премиерския пост за следващите десет месеца до следващите избори през май 2014 г.," каза Немцова пред в. "Хосподарске новини".

В. "Днес" пише, че тя умее да преговаря със съперниците си и да търси съгласие и хвали политическата ѝ изтънченост.

През уикенда Земан ще се срещне и с представители на двете по-малки управляващи партии - центристките ТОП09 и ЛИДЕМ, както и с представители на социалдемократическата и комунистическата опозиция.

Петър Нечас и неговото коалиционно правителство, което дойде на власт през юли 2010 г., паднаха в понеделник след скандал за корупция, в чийто център бе шефката на кабинета му и, както се твърди, негова любовница Яна Нагьова. Тя бе арестувана миналата седмица при голяма полицейска операция с участието на 400 полицаи в сградата на правителството, в министерството на отбраната и в частни домове.

Г-жа Нагьова бе обвинена в корупция и злоупотреба с власт. Тя прибегнала до услугите на разузнаването, за да бъде незаконно следена съпругата на премиера Нечас, с която той преди дни се разведе.

Анкета на агенция "Медиан", поръчана от общественото радио, показва, че 55 на сто от запитаните искат предсрочни избори, а 37 на сто се обявяват за създаване на правителство, което да управлява до редовните избори през май догодина. Социалдемократите са фаворит в социологическите сондажи, добавя Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят