За първи път в историята на Швеция жените свещеници са повече от мъжете

За първи път в историята на Швеция жените свещеници са повече от мъжете

За първи път в историята си Швеция има повече жени свещеници отколкото мъже.

Това става 60 години след първите ръкополагания на жени в свещенически сан, съобщи Шведската църква, цитирана от Франс прес.

"От 3060 работещи свещеници днес в Швеция, 1533 са жени, а 1527 са мъже", каза Кристина Гренхолм, секретар на Шведската църква.

Това означава 50.1 процента жени и 49.9 процента мъже.

За разлика от Католическата църква, Шведската лутеранска църква, която за пръв път ръкоположи три жени за свещеници през 1960 г., разрешава на жените да са свещеници от 1958 г.

През 1982 г. шведският парламент прие закон, който премахва "клаузата по съвест", която позволяваше на свещениците да отказват да работят с жена.

"Паритетът дойде по-бързо, отколкото очаквахме. В доклад от 1990 г. се прогнозираше, че броят на жените в шведското духовенство ще се изравни с този на мъжете чак през 2090 г.", каза Гренхолм.

Едно от обясненията на това явление е постепенното увеличение на броя на студентките по богословие, особено след разделението на църквата и държавата през 2000 г.

През 2013 г. около 70 процента от обучаващите се за свещеник студенти са били жени.

Макар и паритетът в Шведската църква да е постигнат, разликата в заплащането между мъже и жени остава средно 2200 крони (215 евро) на месец според специализирания вестник "Кирканс тиднинг".

"Едно от обясненията за тази разлика е, че мъжете продължават да заемат най-високите позиции в йерархията на Шведската църква", каза Гренхолм.

Споделяне

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?