За първи път жена оглави Харвардския университет

Жена бе избрана за първи път за президент на най-старото и най-известното висше учебно заведение в САЩ - Харвардския университет, предадоха световните агенции в понеделник.

Историчката Дрю Гилпин Фост – известен специалист по въпросите на Гражданската война и американския Юг, бе единственият останал кандидат след пресяването. Фост е била декан на Харвардския институт за авангардни изследвания "Радклиф".

59-годишната Фост ще стане официално 28-ият президент на основаното през 1636 г. висше учебно заведение на 1 юли. Тогава Харвард ще стане четвъртият представител на клуба на осемте най-елитни американски университета, който е бил оглавяван от жена.

Фост ще смени на поста Лоурънс Съмърс, който бе принуден да подаде оставка през юни миналата година заради разгорелия се около него скандал. Повод за това стана изказването му, че заради вродените си особености мъжете постигат по-големи успехи в науката и в интелектуалната дейност. Според Съмърс това е причината да има толкова малко жени на високи академични постове.

Споделяне

Още от Свят