За първи път жена оглавява Европол

Катрин де Бол

Белгийката Катрин де Бол ще оглави от 1 май европейската служба за борба с престъпността Европол, обяви Съветът на ЕС, цитирана от Франс прес. За пръв път европейската полицейска служба ще се ръководи от жена.

Де Бол е началник на белгийската федерална полиция от 2012 г., отбелязва Ройтерс.

 

Мандатът на Де Бол е четиригодишен. Тя ще замени на поста сегашния изпълнителен директор на Европол Роб Уейнрайт. Номинацията на Де Бол бе официално одобрена в четвъртък на среща на вътрешните министри на ЕС в Брюксел.

"Винаги съм била първата (жена) на повечето длъжности, които съм заемала", заяви Катрин де Бол на днешния Съвет "Вътрешни работи" на ЕС. Тя добави, че най-голямото предизвикателство за нея на новия пост ще е да балансира нуждите на отделните страни членки с тези на институциите на ЕС.

Белгийският вътрешен министър Ян Ямбон поздрави в Туитър Катрин де Бол, "първата шефка на Европол" и отбеляза, че номинацията ѝ е утвърдена на 8 март, Международния ден на жената.

Седалището на Европол е в Хага. Основна роля на тази служба е да подкрепя 28-те страни от ЕС в борбата им срещу международната организирана престъпност и тероризма.

Споделяне

Още от Европа