За първи път жена оглавява разузнавателна служба на САЩ

За първи път начело на някоя от 16-те разузнавателни служби на САЩ застава жена. Това е Летиша Лонг, която беше назначена за директор на Националната служба за геопространствено разузнаване, предаде Асошиейтед прес в понеделник.

Лонг пое длъжността на церемония във все още незавършения модерен комплекс на службата в Спрингфийлд, щата Вирджиния, където до есента на 2011 г. трябва да се пренесе целият ѝ персонал, който сега е пръснат на различни места в района на столицата Вашингтон.

В своята 32-годишна кариера Лонг е заемала редица висши постове: заместник-директор на военноморското разузнаване, заместник-директор на дирекцията за разузнаване в министерството на отбраната, заместник-директор на разузнавателната служба на министерството на отбраната.

Според Уенди Мориджи, говорителка на директора на националното разузнаване, жените съставляват 38 процента от служителите в разузнавателните агенции, а в шест водещи разузнавателни служби 27 процента от висшите длъжности се заемат от жени.

Агенцията, на която Лонг застава начело, се занимава със синтезиране на сателитни данни, въз основа на които се създават триизмерни интерактивни карти на всяко кътче на планетата.

Споделяне

Още от Свят