За Пеевски разговорите за партийните субсидии са приключили

ДПС ще чака да види дали ГЕРБ си държат на думата

За Пеевски разговорите за партийните субсидии са приключили

Разговорите между ГЕРБ и ДПС за намаляване на партийните субсидии са приключили. Това обяви в парламента депутатът от движението и медиен магнат Делян Пеевски. Според него ДПС остава на позицията, че трябва да се отпуска по 1 лв. на получен глас вместо сегашните 11 лв.

От ГЕРБ внесоха такова предложение, но след среща с коалиционните си партньори от Обединени патриоти обявиха, че размерът на субсидията ще се обсъжда още.

"Разговорите с управляващата партия приключиха. Ако те не си държат на думата, си е техен проблем. Ако се извъртят, те да се извъртят, оставаме на 1 лв. ДПС винаги прави каквото казва, да видим ГЕРБ”, заяви Пеевски.

Той попита как би могло да се промени предложението за 1 лв., след като вече е минало на две четения през парламентарните комисии.

"Докладът е изготвен, как ще го променят, има ли такава техника”, попита депутатът.

При приемането на промените на първо четене Пеевски предложи субсидията да е 0 лв., но да се промени целият механизъм на финансиране на партиите и да се позволи на бизнеса да дава пари на политическите сили. Депутатът оприличи предложението си на "финансиране от американски тип".

Предложението за намаляване на субсидията бе направено от ГЕРБ в началото на месеца, въппреки че още през 2016 г. по инициатива на шоумена Слави Трифонов бе проведен референдум с питане да се намалят ли парите, които държавата отпуска за всеки глас. Три години по-късно управляващите си спомниха за гласуването и само за ден прокараха предложението през бюджетната комисия в парламента. Засега окончателно решение няма.

Във вторник управляващите забавиха темпото с орязването на парите и решиха все пак да има консултации, каквито до момента почти нямаше. Отсрочката за окончателното приемане е един месец, за колкото настояваше и ДПС. Сега обаче Движението пак е недоволно и вече не иска консултации.

"Това, което имахме да кажем по темата, го казахме и пред медиите, и с писмени предложения за промени в законопроекта на Министерския съвет, и на консултациите ни с БСП и с ГЕРБ", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в сряда.

По думите му Движението било активно по темата, докато парламентарните правила го позволявали. "Сроковете за предложение между първо и второ четене са изтекли. След тези консултации какво ще се произведе? Може би Министерският съвет ще си изтегли закона, ще има нови предложения, ние нямаме яснота по тази тема", каза Карадайъ, въпреки че в неделя депутатът от партията му Йордан Цонев искаше точно изтегляне на проекта.

Миналата седмица пак Цонев каза, че трябва да има дебати и посочи, че според разчетите на ДПС субсидията трябва да е най-малко 10 лева на глас, за да могат партиите да съществуват нормално.

Въпреки че няма да участват в разговорите, от ДПС продължават да настояват размерът на субсидиите да позволява на партиите "да финансират дейността и кампанията си“. "Ако няма да могат политическите партии да финансират дейността си чрез субсидии от държавата, то тогава трябва да има отворен, ясен, прозрачен модел за финансиране на политическите партии", допълни Карадайъ в сряда.

Споделяне

Още по темата

Още от България