За пет дни над 3000 души са си извадили код за достъп до медицинското досие

За пет дни над 3000 души са си извадили код за достъп до медицинското досие

Само за пет дни от началото на седмицата над 3000 души са получили своя уникален код за  достъп до електронното си медицинско досие, съобщиха в петък от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В началото на седмицата институцията започна кампания за засилване на обществения контрол върху изразходвания публичен ресурс, с който НЗОК закупува медицински услуги в полза на пациентите.

С уникалния код всеки гражданин ще може да упражни правото си да провери дали отразените в личното му досие дейности действително са извършени. Ако констатира разминаване в данните, той може да подаде сигнал до районната или до Националната здравноосигурителна каса.

Въпреки, че кодът същуствува от април 2013 г., едва 38 000 души си бяха извадили такъв до до август тази година.

Най-активни през тази седмица са били във Варна, където цели семейства посещават районната каса и получават своите кодове. За петте дни от старта на кампанията са предоставени 469 кода в морската столица. Висока е активността и в районните каси в Бургас – 274 кода, Благоевтрад – 244, Столичната здравноосигурителна каса – 240, във Велико Търново – 236, във Видин – 194 броя.

В районната каса в Русе вече е подаден и първият сигнал от здравноосигурен за намерени несъответствия в отчетените и заплатени дейности от касата, и действително получените медицински услуги от пациента. Контролните органи на касата проверяват сигнала.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?