Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

За пети път ЕП призова за приемане на България и Румъния в Шенген

11 коментара
За пети път ЕП призова за приемане на България и Румъния в Шенген

Европейският парламент подкрепи във вторник с огромно мнозинство нов призив за приемането на България и Румъния в Шенген. В гласуването в Страсбург участваха 659 евродепутати, от които 514 подкрепиха документа, 107 бяха против, а 38 се въздържаха.

ЕП настоятелно призовава във възможно най-кратък срок Съветът на ЕС да вземе незабавно решение за премахването на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници на България и Румъния. Това е петият призив на ЕП от 2011 г. насам в тази посока.

Засега Съветът на ЕС не постига необходимото единодушие за приемането на двете страни в пространството без гранични проверки.

В резолюцията, изготвена от евродепутата Сергей Станишев, се отчита, че отлагането на решението въвежда изкуствено разделение в ЕС и допринася за възхода на популизма и национализма в цяла Европа. В обсъждането на документа снощи в заседателната зала на ЕП отсъстваше представител на Съвета на ЕС.

Европейският парламент обсъди снощи доклада по темата, изготвен от българския евродепутат и лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев.

"Странното е, че тук няма представител на Съвета на ЕС – институцията, към която дебатът и докладът са адресирани, въпреки обещанието, дадено през юли от министри от австрийското правителство, че това ще бъде в дневния ред на Съвета през това полугодие. Очевидно той няма какво да отговори за своята позиция", каза в понеделник вечер Станишев пред евродепутатите в Страсбург.

Той отбеляза, че в продължение на седем години Съветът на ЕС е в нарушение на европейските правила, като не взема решение за членството на България и Румъния в Шенген по всевъзможни причини.

Лидерът на ПЕС обвини холандския премиер Марк Рюте в нечестен опит въпросът за разширяването на Шенген да се обвързва с наблюдението по механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия.

"Преди няколко месеца в тази зала Рюте заяви: Сделката си е сделка и трябва да бъде изпълнявана от всички. Само че обърка сделката. Опита се да смеси критериите от Шенген с Механизма са сътрудничество и проверка в областта на правосъдието. И това е нечестно към България и Румъния", каза Станишев.

Той припомни категоричната оценка на експертите и на Еврокомисията, че всички критерии за членство в Шенген са изпълнени и от двете държави.

Станишев предупреди, че през последните години се прокрадва и налага компромис за нов тип частично членство в Шенген - само по въздух и море, като за неопределено време се отложи свободното пътуване през сухопътни граници.

Според него подобно частично приемане на двете страни би създало опасен прецедент, който не трябва да бъде допускан. Това противоречи на здравия разум и европейските правила, каза лидерът на ПЕС.

Станишев смята, че проверките по границите водят до икономически загуби и пропуснати ползи, а поетапното им отпадане ще затвърди двойния стандарт.

"Времето за общи приказки изтече. Срамота е, че представителите на Съвета отсъстват от дебата, защото няма какво да кажат. Говорим за съдбата на 30 милиона европейци. Всеки път, когато пристигат в Шенген, българите и румънците се чувстват като второ качество граждани. Думите бяха заместени от бездействие, това е основната причина за гражданското недоволство", обобщи Станишев.

ЕК подкрепя влизането на България и Румъния в Шенген

Европейската комисия подкрепя пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген и призовава това да стане незабавно, каза Тибор Наврачич, еврокомисар за образованието, младежта, културата и спорта. Той посочи, че това ще е от полза за опазването на външните граници.

Окончателното решение за приемането на двете страни в Шенген трябва да бъде взето единодушно от Съвета на ЕС, напомни Наврачич. Той  добави, че ЕК ще припомни на Съвета оценката от 2010 г., според която двете страни изпълняват изцяло съществуващите изисквания. Крайно време е да бъде взето решение, призова еврокомисарят.

Според него, ако България и Румъния влязат в Шенген, те не само ще разширят пространството за свободно движение, но ще го направят по-активно и действено.

Европарламентът също е за влизането на двете страни в Шенген

В последвалия дебат първи се изказа португалският евродепутат Карлуш Коелю от името на най-голямата парламентарна група в ЕП - Европейската народна партия. Той  отбеляза, че още през 2011 г. Европарламентът подкрепи присъединяването на двете страни.

"Тук има  политически съображения или възражения срещу България и Румъния. Има опасения, че през тях незаконно преминават граждани на трети страни. Разбира се, и двете държави имат проблеми с корупцията, Румъния в това отношение се върна назад, но това не са критрии за влизане в Шенген. Когато даден критерий се изтъква, той трябва да важи с еднаква сила за всички членки“, каза Карлуш Коелю. По думите му трудно е да се разбере дискриминацията към тези две страни.

Румънският евродепутат Емилиан Павел от името на групата на "Социалистите и демократите“ заяви, че двете страни отдавна е трябвало да се присъединят към Шенген. Той обвини в "игрички“ Съвета на ЕС, чийто представители дори не са благоволили да дойдат в залата. Емилиан Павел изрази надежда, че еврокомисарят Наврачич ще предаде на началника си Жан-Клод Юнкер, че не трябва да се приемат никакви допълнителни условия, преди България и Румъния да бъдат приети в Шенген. Вложихме много национални средства за защитата на външните граници на ЕС, каза Павел.

Холандия, Германия и Австрия спъват приемането ни в Шенген

Последваха изказвания на български и румънски евродепутати, които защитиха влизането на двете страни в Шенген и обвиниха Холандия, Германия и Австрия, че пречат това да се случи заради вътрешнополитически проблеми.

Ангел Джамбазки от групата на "Консерваторите и реформистите" смята, че решението България и Румъния да не са в Шенген е политическо. "Всички критерии са изпълнени, но спирането се дължи на вътрешни проблеми в държави като Холандия, Германия и Австрия. Това е двуличие и лицемерие. И точно това засилва скептицизма към ЕС", каза Джамбазки.

Той посочи, че решението зя оставяне на двете страни извън зоната без граничен контрол има икономически измерения. Най-европейската активност в България и Румъния са транспортът и спедицията. Над 150 000 семейства в България се издържат и живеят от транспорта. Но днес от Русе до Букурещ, които отстоят на 70 километра, се пътува по 12-13 часа, каза Джамбазки.

Това спъва икономическите активности, разрушава усилията на тези хора, прави ги бедни и ги кара да емигрират. Политическото решение, зад което се крият хората, които управляват Холандия, Германия и Австрия, поражда емиграция и изпразва нашите държави от млади и предприемчиви хора. Това лицемерие трябва да бъде прекратено, заяви Джамбазки.

Той призова докладът да бъде одобрен и поздрави за него Станишев, въпреки че, както изтъкна, е негов политически противник.

Филиз Хюсменова от името на либералите също посочи, че граничните проверки засягат търговията. По-голямата част от българските и румънските граждани подкрепят ценностите на ЕС, ние сме за стриктното прилагане на европейското право. Нарушаването му в продължение на толкова години отваря големи въпроси за възможностите на ЕС за саморегулация и за неговата устойчивост, добави Хюсменова.

Двойният стандарт е дискриминационен към гражданите на двете страни, заяви тя и определи случая като "крещяща несправедливост", която оставя съмнения за върховенството на правото и за силата на евроинституциите, руши и доверието. По нейните думи у българите и румънците остава горчиво усещане за втора категория гражданство в ЕС, затова е крайно време Съветът да докаже, че правилата са еднакви за всички.

Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП) посочи, че единственото условие за приемането в Шенген е успешното изпълнение на критериите, потвърдено от Съвета през 2011 година. Седем години влизането не се случва. Някои страни, които са против, грубо нарушават правилата, които сами са приели и гласували. Това е драстичен пример за двойни стандарти, коментира той. Адемов определи това като несправедливо и обидно отношение. Когато говорим за върховенство на закона, е хубаво това да не бъдат само думи, добави той.

Евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) заяви, че за всички експерти е ясно, че от България и Румъния не произлиза заплаха за Шенген, а с тяхното приемане ще има повече сигурност. Той призова да не се прави връзка с механизма за наблюдение на ЕК. Не може да има двойни стандарти. Разбирам, че има избори и популизъм, но е необходимо да се вземе окончателно решение, каза Ковачев.

Румънски евродепутати също не спестиха нападки срещу някои страни членки. Те изтъкнаха, че Холандия е сред основните инвеститори в страната им. 

В заключение Сергей Станишен каза, че "това положение е позорно". "В действителност осъждаме живота и съдбата на милиони европейски граждани. Всеки път като стигнат до шенгенската граница, те се чувстват граждани втора категория. Днес е модерно да се говори за недоверие в институциите на ЕС. Причината е проста - пораждат го действията или бездействията. Затова Европарламентът трябва да отправи мощно послание към Съвета на ЕС – вършете си работата, изпълнете си задълженията", завърши лидерът на ПЕС.

Евродепутатите трябва да гласуват за или против петата поред резолюция за приемането на България и Румъния в Шенген във вторник. Най-вероятно тя ще бъде одобрена, но резолюцията няма правно обвързващ характер.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Nikola Nikolov
  #11

  Прах в очите на "мъдрия" мат'рял - и български и румънски . Скоро Шенген не се вижда ...

 2. Коментарът е изтрит в 01:36 на 12 декември 2018 от автора.
  #10
 3. Boris Kamov
  #9

  Ясното е че част от държавите на ЕС не искат да приемат в Шенген "държавата на мутрите". А позорното е че наследник на велможи от БКП и виден представител на клонинга ѝ, БСП, която създаде "държавата на мутрите", има наглостта да настоява за приемането в Шенген.

 4. [email protected]
  #8
  Отговор на коментар #1

  Той най вероятно,е призовал да ни изключат от ЕС. :)))

 5. [email protected]
  #7
  Отговор на коментар #4

  Ако нашата държава е,разграден двор.Какво да кажем за Германия,Италия,Гърция Франция??????????????????????????????????????Когато говорите глупости,защо не броите до 10?

 6. boriana
  #6

  Ще обсъди или ще гласува доклада на Станишев.

 7. Нато Натов
  #5

  Не мога да разбера за какво е този рев. Има ли все още система Шенген, или цялата шумотевица е заради европейските избори?

 8. Анасонлийски
  #4

  Като знаят в Европа какъв разграден двор ни е държавата, ще видим шенгенската зона през крив макарон. Какъв Шенген, с пристанище Росен в задния двор!?!

 9. ПИЧ
  #3

  Ако правилно разбрах, за това, че хората бягат от България, са виновни не некадърните и корумпирани управляващи, а... неприемането ни в Шенген?!?! И това според Джамбазки - зам председател на партията, която от години е приватизирала Агенцията за българите в чужбина, която пък продава българско гражданство на който си плати...?!? Смеееех...

 10. Лизи Гугуткова
  #2

  Докато критикуваше правилно ВИГЕНИН му държеше ръката. Те още се обичат!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.