На заседанието на правителството

За по-евтино премиерът предложил измамените берачи да се приберат с влак от Швеция

"Сега решаваме проблема, да е ясно, че няма да има втори път"

Правителството решава единодушно, че случаят с излъганите българи берачи на боровинки, които трябва да се приберат на държавни разноски от Швеция, не трябва да се повтаря, става ясно от стенограмата на Министерския съвет в сряда. Премиерът разсъждава как прибирането на хората, които нямат пари за връщане, да излезе по-евтино на държавата и от стенограмата става видно, че темата му е крайно неприятна

“Да се провери какви влакове има, какъв най-евтин транспорт в краен случай, ако се наложи да ги прибираме. Казвам в краен случай, защото човешката глупост минава всякакви граници на моменти”, казва премиерът очевидно по адрес на измамените берачи, огромната част от които са роми.

Кабинетът все пак решава да отпусне 170 хил. лева от бюджета, които да покрият транспортните разходи на около 1200 сънародника, подмамени да отидат в Северна Швеция, за да берат боровинки, а след като на практика са се оказали в положението на роби, търсят начин да се приберат в България. Двеста българи потеглиха към страната с три автобуса, осигурени от шведските власти.

Нашето външно министерство е осигурило допълнително 6 микробуса, а военното още два автобуса, с които от Швеция ще бъдат прибрани други 135 пишман-гурбетчии. Други групи сезонни работници най-вероятно ще бъдат настанени в училище, близо до посолството ни в Стокхолм, което е обзаведено с легла и бани.

"Разстоянието е голямо, съответно цената на връщането им е висока. Няма разрешителни българските превозвачи да пътуват до Швеция, пояснява в сряда пред колегите си външният министър Николай Младенов.

“За всичко това предвидени средства, както можете да си представите, няма. Рискът е, че не искам да се създава впечатлението, че всеки, който отиде по света и не провери внимателно и не носи отговорност за това, което прави, трябва да бъде компенсиран по някакъв начин от българската държава", казва Младенов пред колегите си.

"Това всеки го прави на своя отговорност и в крайна сметка носи отговорността за собствените си действия. Мисля, че в случай, имайки предвид високия риск от повишаване на социалното напрежение в тези групи, на място трябва да предприемем извънредни действия еднократно, които да не служат за прецедент за бъдеще", продължава предпазливо министърът, пазейки се да назове причините големи групи роми да търсят препитание далеч от домовете си.

"Затова има предварителен разчет за осигуряване на финансиране за такава евакуация, пак повтарям, това не трябва да се повтаря втори път в България и трябва да има много строги и ясни правила, че хората не могат да бъдат подлъгвани от някакви мошеници и престъпници, които ги пращат в другия край на Европа, за да търсят някакви договори. Не може хората да пътуват, без да имат договори за работа, не може да смятат, че съответно по този начин ще постигнат нещо", казва още Младенов.

"Това е наистина има нужда от много сериозни превантивни мерки както на място, както преди година-две с МВР разработихме доста сериозни превантивни мерки по отношение на проблемите, които имахме във Финландия с български граждани, така и този път. Но веднъж завинаги трябва да се сложат максимални наказания на хората, които се занимават с това и да се започне разследване на трафик на хора, което, разбира се, шведската полиция е готова да координира с нас”, казва в същия най-общ дух на пожелания министър Младенов.

“Този да бъде разследван веднага за това, което е причинил на хората (посредникът бе арестуван от шведските власти, оказа се сръбски гражданин - бел. ред.). Но да тръгнат и без договори, без нищо…, но така или иначе наши сънародници са, опасността от това да възникне проблем с шведските власти, те не са ни длъжни, да се намери най-правилното сечение", намесва се Бойко Борисов.

"И от една страна, добрината на държавата, но от друга страна – по никакъв начин това да не става прецедент. Макар че, повярвайте ми, в момента, в който вземем сега тази точка под условие, при всеки подобен случай те ще казват – да пратят самолет да ни приберат, защото ние сме излъгани”, казва още Борисов.

“Именно затова Министерството на външните работи започна да работи група, която да формулира, колкото и абсурдно да звучи, закон за отговорността на българската държава към нашите граждани в чужбина, за да може да се фиксират законово какви отговорности държавата има по отношение на българите в чужбина в случай на евакуация, в случай на подобни кризи, които вероятно оттук нататък ще ни съпътстват”, съобщава в края на дискусията министър Младенов.

Точката за отпускане на парите за берачите от Швеция е приета на вносител по настояване на финансовия министър Симеон Дянков, защото е внесена без финансова обосновка. Той настоява да бъде формулирана по такъв начин, “че да е ясно, че това е еднократно”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?