За по-малко от година МВР локализира всички престъпни босове

МВР държи под око и ухо всички 189 престъпни босове в страната. Те са локализирани и ще бъдат неутрализирани. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов в петък пред БНТ. Доскоро лидерите на организираната престъпност са били 177, но в последно време вътрешното министерство е установило и документирало дейността на още 12, добави първият борец с "октопода" в страната.

"Всичката тази информация е изпратена на главния прокурор, за да може по областните градове и окръжните прокуратури да направят съвместната екипност, за да могат действително да си поставят цели, за да можем да ги неутрализираме и да бъдат задържани тези лица и да бъдат там, където им е мястото", каза най-рейтинговият политик в държавата, който за по-малко от година засенчи дори и партийния си патрон Бойко Борисов.

Единственото, което беше най-болезнено за мен като министър на вътрешните работи, това е за шестимата колеги, които починаха при изпълнение на служебния си дълг и на погребенията, които бях, сподели Цветан Цветанов.

"И в тази връзка, в навечерието на празника (на МВР -бел. ред.) пети юли аз искам да се обърна към всички служители – да бъдат много здрави, да имат много късмет и да имаме много хъс за работа, защото държавата ще се погрижи за служителите от МВР в момента, в който излезем и изплуваме от тази тежка икономическа криза. Надявам се, че и обществото ще бъде много по-доволно от работата, която трябва да свършим съвместно. Това, което мога да кажа е, че на пети юли в 19 ч. в Зала номер 1 всички служители със служебните си карти или пенсионери с пенсионерските си карти ще могат да се насладят на един хубав празник, който не струва абсолютно нищо на МВР. Това е солидарност и безвъзмездност от всички изпълнители, които ще участват."

С тези думи министър Цветанов покани на концерт всички полицаи почитатели на Веселин Маринов, който ще посвети песен на пазителите на реда, озаглавена "Нашата полиция".

"Хора, подарете цвете, хора, запомнете ни добре! Гордост е да служиш в редовете...на България и МВР", ще изпее обилно потящият се по време на изпълненията си съвременен български трубадур, който освен любимец на вътрешния министър се ползва с любовта на президента Първанов и не малко български граждани и гражданки. Певецът обаче има огромна част напълно легализирани критици. В социалната мрежа фейсбук в групата "Да помогнем на Веселин Маринов да спре да пее" участват 55 171 души. Тази цифра е почти равна по брой на служителите в МВР. Музикалният вкус не на всички от тях обаче съвпада с този на министъра. Един от участниците в групата е самият главен секретар на МВР Калин Георгиев - факт, който загатва за една демократичност в министерството на вътрешните работи.   

Новото парче най-вероятно е станало тема на разговор между близките приятели Цветан Цветанов и Веселин Маринов докато двамата разпускаха в Грандхотел "Варна" миналия уикенд.

Преди забавленията по случай празника на МВР обаче полицията свърши много работа, която не може да не се отчете. В този смисъл министърът припомни, че "силовият мозък на "Октопода" е в следствения арест".

Цветанов смята, че "определени икономически субекти и политическата класа са имали съществуването на такава група, чието хоризонтално ниво сега е неутрализирано".

Като най-голям успех на МВР той отчете прекратяването на отвличанията, а като най-голямо предизвикателство очерта борбата с конвенционалната престъпност.

Длъжници сме на хората, особено в малките населени места, смята Цветанов. Анализ на министерството показва, че безработицата, ниският социален статус на голяма част от ромските граждани води до едни опустошителни действия в населени места в съседство до тях.

"Ние трябва много адекватно, ежедневно да контролираме този процес и там, където се появят и най-малките симптоми, веднага да реагираме агресивно с по-сериозно полицейско присъствие и повече действия", каза министърът.

Създадена е организация за опазване на селскостопанската продукция, за да може производителите да знаят, че когато са си посадили продукцията, тя ще бъде прибрана от тях, обяви още Цветанов.

Той повтори и дежурните си критики към съдебната система, която министърът вижда като нереформирана и зависима от определени лица и кръгове.

"Съдебната система показва невъзможност сама да се изчисти и трябва да има законодателни промени. Тя е нереформирана в момента. Не мога да приема за нормално, че при тежки престъпления лица, които трябва да са в затвора, те са навън на свобода, защото си наемат скъпо платени адвокати. Сами разбирате къде им е моралът на тези съдии", възмути се Цветанов, който изпитва болка за денонощия труд, който полагат служителите на МВР съвместно с колегите си от прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?