За по-високи със 7 на сто февруарски сметки за ток предупреди Е.ОН

За по-високи със 7 на сто февруарски сметки за ток предупреди Е.ОН

Потребителите на електроенергия в Североизточна България може да получат по-високи февруарски сметки за ток средно със 7.1 на сто спрямо януари заради ползваното повече електричество през втората половина на януари и първата половина на февруари 2012 г, когато е отчетено рязко застудяване. За това предупредиха във вторник от доставчика на ток за региона – компанията " Е.ОН България".

По данни на компанията по-високата заради ниските температури консумация на ток ще се отрази в сметките за февруари, които са със срок за плащане до 25-то число на месец март. Според периода на отчитане е възможно и поскъпването да се разпредели в две фактури.

Очакваното увеличение на средната стойност на фактурите на битовите клиенти за февруари е 7.1 % в сравнение с януари и с 13.9 % повече в сравнение с фактурата за февруари 2011 г.

За разлика от някои други региони, където централното парно отопление е основно средство за отопление на домакинствата, в Североизточна България неговият дял е ограничен само в рамките на най-големите областни центрове. По тази причина в периода 28-31 януари тази година Е.ОН България отчита най-голямо увеличение на потреблението на електроенергия в област Варна – 16.8%, следвана от други по-големи областни градове на територията, обслужвана от компанията – Шумен (9%), Търговище (7,6%), Разград (6,8%), Габрово (6,2%).

Въпреки че месец февруари е по-кратък, експертите на Е.ОН България наблюдават повишена консумация на електроенергия, поради рекордно ниските температури в първите две седмици на месеца. Според статистиката средните температури в някои от големите градове на територията на Е.ОН България за месец февруари тази година са паднали с близо 8°С в сравнение с тези от същия период на миналата година. Например, измерената средна температура в град Варна за месец февруари 2011 година е била +2.8°С, а за февруари тази година е -1,6°С. Почти същото важи и за град Разград, където се наблюдава температурна разлика от 5.6°С за същия сравнителен период.

Дружеството уточнява, че повишената консумация на електроенергия зависи от енергийния клас и типа на отоплителните уреди, както и от интензивността, с която всяко едно домакинство ги използва.

Клиентите на "Е.ОН България" могат да проверят сметките и периода на отчитане на потреблението им на сайта на компанията www.eon-bulgaria.com, в телефонния център на телефон 0700 16 16 1 или с изпращането на SMS на номер 1611.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?