За почти 100 дни като президент Тръмп разтърси американската върхушка и направи изненадващи ходове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За почти 100 дни като президент на САЩ Доналд Тръмп разтърси Вашингтон и смая световните лидери със своята непредсказуемост и с твърдата си реторика, като същевременно спечели похвали за изненадващия удар срещу Сирия..

"Това е различен тип президентство", каза Тръмп в интервю за Асошиейтед прес, дадено в Овалния кабинет в Белия дом. В събота се навършват първите му 100 дни на власт.

Тръмп, който водеше предизборна кампания с обещание за незабавни промени, косвено призна, че във Вашингтон промените не стават бързо. Той показа, че усеща тежестта на заемания пост и че разбира, че много от големите му очаквания за първите 100 дни от президентството не са се оправдали.

Според преподавателя по история в Тексаския университет Х. У. Брандс Тръмп сега установява, че "светът е такъв, какъвто е, поради куп сложни причини, а смяната на човека на върха не променя света".

Тръмп не демонстрира склонност да се съгласи с тази гледна точка, но призна, че това да бъдеш върховен главнокомандващ носи и "човешка отговорност", за която той много не се е замислял като бизнесмен и която изисква от него внимателно да обмисля последиците от решенията си за хората, а не само финансовия ефект за компанията.

"Когато дойде време например да пратя 59-те ракети "Томахок" в Сирия, си казах: знаеш, че тук не става дума просто за 79 (така е оригинала - бел. АП) ракети. Става дума за смърт, защото биха могли да бъдат убити хора. Има риск", заяви Тръмп за решението си да разпореди въздушен удар срещу сирийска военна база като възмездие за химическо нападение.

"Тук всичко, почти всичко, което правиш в управлението, се прави със сърце, докато в бизнеса повечето неща не се правят със сърце. Всъщност в бизнеса е по-добре без това", каза той.

Твърде рано е да се каже дали президентството значително го е променило. През последните седмици Тръмп отстъпи по редица въпроси, включително във връзка с критиките си срещу НАТО и заплахите да определи Китай като валутен манипулатор. Но гъвкавостта, с която се хвали, означава, че той може бързо да се върне на първоначалните си позиции.

Като поведение Тръмп си остава почти същият, какъвто беше по време на кампанията. Той пуска коментари в Туитър в различни часове на денонощието, всявайки само с няколко думи смут във Вашингтон Доста добре запознат е с начина, по който е отразяван от медиите. Казва обаче, че е изненадал дори себе си с известна самодисциплина напоследък, тъй като е спрял да гледа предаванията на телевизиите Си Ен Ен и Ем Ес Ен Би Си, които според него го отразяват по отрицателен начин.

За момента изглежда, че Тръмп е овладял вътрешните борби и съперничества между висши служители от неговото управление, които бяха разгласени в медиите и създадоха параноя в Белия дом. Той похвали в частност своите сътрудници по националната сигурност и каза, че политическият му екип не получава доверието, което заслужава за работата си в силно напрегната обстановка.

"Обстановката е много тежка. Причината не е непременно в мен", заяви Тръмп.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?