За подготовката на сръбската газова връзка България е заделила 6 млн. евро

Петкова с колегите си Александър Антич и Петер Сиярто

България е започнала през месец май подготвителни работи за строежа на междусистемната газова връзка България–Сърбия“ като предвидените за целта средства са 6 млн. евро от оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност”. Това съобщиха от Министерството на енергетиката след среща на министър Теменужка Петкова със сръбския си колега Александър Антич и министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто в сряда.

Основна тема на разговора, в който е декларирано развитие на сътрудничеството между трите държави в газовата сфера, е била именно българо-сръбската връзка, работата по която се бави от години, но последно София и Булград смятат да реализират проекта до 2022 г.

Ускоряване на изграждането на интерконектора залегна и в декларация между България и Сърбия, подписана на 17 май в София по време на срещата на върха ЕС - Западни Балкани. Българското правителство дори обяви намерение да определи, със съгласието на ЕК, държавния газов оператор "Булгартрансгаз“ за организатор на проекта и оператор на бъдещия газопровод на българска територия. Досега проектът се движеше от енергийното ведомство.

За да се поеме от "Булгартрансгаз" проектът, трябва операторът да бъде включен като бенефициент по европейската оперативна програма.

Целта на подготовката на строежа на връзката е получаване на разрешително за строеж. За тези дейности са предвидени 6 млн. евро.

На българска територия 60-километровото трасе на газопровода, с годишен капацитет от 1.8 млрд. куб. м, се планира да тръгва от Нови Искър край София през Перник до Калотина, за да се свърже със сръбския участък, който ще се реализира от "Сърбиягаз".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?