За половин година в Норвежкия пенсионен фонд са влезли рекордните 63 млрд. долара

За половин година в Норвежкия пенсионен фонд са влезли рекордните 63 млрд. долара

Норвежкият държавен пенсионен фонд е спечелил от инвестиции 499 млрд. крони (63,2 млрд. д. според сегашния курс) през първите 6 месеца на годината, предаде Ройтерс.

Във финансовия отчет на централната банка на Норвегия се отбелязва, че това е рекорден резултат за полугодие за цялата 20-годишна история на инвестиционната дейност на фонда.

В процентно отношение доходността на фонда в края на полугодието е била 6,48 на сто спрямо 0,63 на сто през януари - юни миналата година. Максимална доходност е постигната от инвестициите в акции - 9,09 на сто. На второ място по доходност са недвижимите имоти - 2,69 на сто, а на трето - облигациите с 1,9 на сто.

Общата стойност на активите на фонда към 30 юни т.г. е достигнала 8,02 трилиона крони (1,02 трлн. д. по текущ курс), но към момента тя е спаднала до близо 7,7 трилиона крони или 975 милиарда долара.

Правителството на страната е изтеглило 16 милиарда крони през второто тримесечие, за да финансира държавни разходи, а през първото то е взело 23 милиарда крони, уточни Ройтерс.

Споделяне

Още от Бизнес