За пореден път поредни министри търсят откъде се обгазява Стара Загора

За пореден път поредни министри търсят откъде се обгазява Стара Загора

За пореден път поредни министри посетиха Стара Загора в понеделник, за да обяснят на недоволните му жители, че обгазяването на града няма нищо общо с полигона "Змейово" и трябва да се търси реалната причината за замърсяването на въздуха.

"Извършва се обследване на източниците на замърсяване на въздуха над Стара Загора", увери министърът на околната среда и водите Нона Караджова в понеделник. Заедно с министъра на отбраната Николай Младенов тя участва в работна среща по повод последните обгазявания на града, предизвикали острото гражданско недоволство на старозагорчани.

Двамата министри категорично отхвърлиха вероятността дейности на военния полигон да са допринесли за замърсяването. Караджова припомни, че причините за последното обгазяване са автомобилният трафик, битовото изгаряне на твърди горива, производствени процеси с котли и метеорологичната обстановка – обяснение, което по-рано разгневи жителите на града с несериозното си звучене.

"Има проблем с обгазяването в града, затова сме тук", призна все пак министър Младенов и акцентира на необходимостта "да се намерят причините за обгазяването".

Поредната дискусия за положението в града бе съпроводена от протест пред сградата, където тя се провеждаше. Граждани скандираха "Убийци" и "Мафия", а двамата министри се ангажираха да отговорят писмено на въпросите на протестиращите.

Инициативната група "За чист въздух над Стара Загора“ излезе с декларация до двамата министри, местните власти и РИОСВ.

"Вече седем години, всички ние над 300 000 души, граждани област Стара Загора сме подложени на ужасяващи обгазявания с неизяснен причинител. Това е нечовешко и сериозно уврежда нашето и на децата ни здраве. На 23 декември и на 30 срещу 31 декември 2009 г. нивата на азотен диоксид бяха толкова високи, че трябваше да започне евакуация на населението, а вместо това спряха децата от училище и ни излъгаха, че причината е "автомобилният трафик", се посочва в декларацията.

Редица изследвания, проведени на военния полигон, сочен от старозагорчани най-често като основен замърсител на района, досега са показвали, че дейността там не причинява замърсяване на околната среда в региона. Дори в разгара на предизборната кампания за парламентарните избори бившият военен министър Николай Цонев, тогава кандидат за депутат, за да се хареса на избирателите, обяви, че е издал заповед за закриване на "Централен армейски изпитателен полигон Змейово".

Скоро след това приемникът на поста му Николай Младенов съобщи обратното - че полигонът няма да бъде закриван. Оказа се, че Цонев дори не е издал организационна заповед за закриването на полигона, както бе казал, а процедурата по закриването на полигона изобщо не е стартирала.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес