За последно сбогом отиващият си парламент увеличи парите на НЗОК

За да остане непокътнат дефицитът, БСП настояха 225 млн. лв. да бъдат осигурени от икономии в министерствата

Сн. БГНЕС

Актуализацията на бюджета на НЗОК с 225 млн. лева е последният закон, който 42-то Народно събрание (НС) прие преди да бъде разпуснато. Ревизията на държавния бюджет, за която настояваха президентът, ГЕРБ и ДПС, пропадна окончателно, а заедно с нея и възможността служебното правителство да може да тегли заеми, както и изплащането на гарантираните влогове в затворената КТБ да започне още през август.

Така временното правителство ще трябва да действа в ограниченията на сегашния държавен бюджет, чиято актуализация най-вероятно ще е сред първите задачи, с които ще се захване следващото редовно правителство.

Това развитие на събитията бе очаквано, тъй като на политическите консултации при президента в петък се разбра, че БСП е категорична в позицията си да не допуска актуализация на бюджета и повишение на дълга, което да остане като негатив на сегашната власт, а следващото управление, доминирано най-вероятно от ГЕРБ, да разполага с парите.

След като ГЕРБ и ДПС гласуваха внесената от кабинета "Орешарски" ревизия на бюджета, Бойко Борисов направи рязък завой и оттегли подкрепата на партията си за второто четене, за да не го обвиняват, че се прегръща с ДПС. Той обаче удържа думата си и осигури депутати за заседанието на НС в понеделник, за да има кворум и да бъде гласувана актуализацията на бюджета на Здравната каса.

В същото време Борисов направи друг финт, като оттегли внесения от него и още двама депутати от ГЕРБ проектозакон, даващ право на служебния кабинет да тегли заеми. Това предложение имаше смисъл само ако се одобри актуализация на бюджета и вдигане тавана на дълга.

На последното заседание на 42-то НС се събраха 142-ма народни представители. Част от депутатите на ГЕРБ, осигурили кворума, си тръгнаха веднага след регистрацията.

По предложение на БСП със 78 гласа "за", 24 "против" и 1 въздържал се от дневния ред отпадна второто четене на актуализацията на държавния бюджет за 2014 г. Мотивът бе липса на съгласие между политическите сили.

Така останаха само промените за НЗОК, но по настояване на БСП бе избран подход, който не води до увеличение на бюджетния дефицит.

След заседанието на бюджетната комисия финансовият министър в оставка Петър Чобанов коментира, че бюджетът на Здравната каса ще се увеличи с 225 млн. лева, но за сметка на разходите на министерства. Промените, внесени между двете четения по настояване на БСП, предвиждат 10% от заложените трансфери към министерствата и 5% към общините да бъдат задържани. Именно с тези пари трябва да се осигурят допълнителните средства за НЗОК.

"За да се приложи на практика това предложение, министерствата ще трябва да имат много добра дисциплина и да видят от кои разходи биха могли да се откажат. Това зависи от конкретните министри, които ще трябва да приложат много бързо това решение, стига то да бъде прието в зала", добави финансовият министър.

"Не се приема увеличаване на дълга, нито увеличаване на дефицита", подчерта и председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. "На практика не се приема нито една промяна в параметрите на държавния бюджет", каза той.

ГЕРБ: Залагат се бомби още в ръцете на служебното правителство

Следобед в пленарната зала депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова не се съгласи актуализацията да е за сметка на свиване на разходите на ведомствата.

"Предлагате като източник за решаване на проблемите в НЗОК да бъде блокирането на държавата – първа бомба в ръцете на служебното правителство. Този доклад противоречи на твърденията, че актуализацията на бюджета на касата е достатъчна да облекчи сектора и по никакъв начин не налага корекции в Закона за държавния бюджет. Това не е възможно", каза Стоянова.

"Предлагате ни да увеличим разходите на НЗОК с 225 милиона лева за сметка на намаление на разходите на 45 държавни институции. Как да ги намалим обаче? Предлагате за втората половина на годината да блокираме държавата, като намалим бюджетите на тези институции и органи сумарно с 15% (като се вземат предвид и блокирането на 5% от разходите за всяко полугодие - бел. ред.). С това намаление голяма част няма да могат да си платят дори заплатите. Как тогава ще се реализира Законът за МВР, в който се предвиждаха редица допълнителни плащания към органите на МВР, след като бюджетът трябва да бъде намален с 15%”, попита Стоянова. "Няма да участваме в тази дестабилизация", посочи депутатката с ясното съзнание какво се залага не само на служебното правителство, но наесен евентуално и на правителство, доминирано от ГЕРБ.

Тя определи като втора бомба и предложените 50 млн. лв.  допълнително за Фонда за бедствията и авариите да дойде от парите от таксите, събрани незаконно от ВЕИ-централите. Според нея е трябвало тези пари да бъдат за сметка на актуализация на бюджета, която тя определи като необходима.

Чобанов: БСП предложи парите за НЗОК да дойдат от орязване в министерствата

"Политическите дискусии за това какви бомби има, ги оставям на политиците”, коментира министърът в оставка Петър Чобанов.

Той призна пред журналисти, че вариантът за актуализация на здравния бюджет, внесен от Министерския съвет и гласуван на първо четене, е по-различен от окончателно приетия. "Още тогава (при внасянето на проекта на МС - бел. ред.) казах, че това е моето експертно предложение", уточни той.

"Не аз и МС сме решили да се орежат допълнително средствата на министерствата. Това беше политическата воля, която днес беше изразена и гласувана в зала с предложението на депутатите от Коалиция за България. Актуализацията, такава каквато я предложи МС, не включваше подобна техника, но тя не е невъзможна”, посочи той.

"Предпочетохме като актуализация да предложим техника, която позволява да увеличим буферите. Тя не беше възприета от народните представители. Прие се другият вариант, който изисква допълнително орязване на министерствата и ведомствата”, обясни Петър Чобанов.

Той допълни, че зависи от конкретните министри на министерствата дали ще успеят да си свършат работата с орязани средства.

Румен Гечев от БСП защити актуализация на бюджета на НЗОК за сметка на икономии в разходите на ведомствата и в краен случай, по думите му, от фискалния резерв.

"До 2-3 седмици фактически фискалният резерв на България ще бъде близо 9 млрд. лева", изчисли Гечев. "И служебното правителство, и следващото правителство трябва да направят всичко възможно за ефективното използване на бюджетните средства и само в краен случай, ако се докаже такава необходимост, може да се използва една малка част - 225 млн. лева или по-малко от значителния фискален резерв. Държавните финанси се намират в добро състояние, поради което ние можем да си позволим отпускането на тези 225. млн. лева, отчитайки интересите на българските граждани", отбеляза той.

Йордан Цонев остана на позицията на ДПС, че най-вероятно ще се наложи актуализация на държавния бюджет, но това вече ще се извърши от следващия парламент. Тогава вероятно ще се наложи да бъдат отразени сега приетите промени в бюджета на здравната каса.

След гласуването на актуализацията на бюджета на касата депутатите напуснаха окончателно пленарната зала и на практика 42-то НС се разпусна. Формално обаче това ще стане след указ на президента Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес