Управляващите разделиха парите за бедствия по братски:

За потърпевшите от Бисер – нови къщи, за перничани - открито небе

ГЕРБ обвини кмета на Перник в злоупотреби, тя пише на Брюксел за двойни стандарти и повежда протест

За потърпевшите от Бисер – нови къщи, за перничани - открито небе

В деня, в който управляващите от ГЕРБ връчиха ключовете за първите нови десет къщи на потърпевшите от наводнението в хараманлийското село Бисер, перничани протестираха заради забавените помощи за пострадалите от земетресението, което разтърси града на 22 май.

 

И двете населени места се управляват от кметове, избрани с листата на БСП. Кмет на Перник втори мандат е Росица Янакиева, а на село Бисер – Златка Ангелова-Вълкова. Тънката червена линия е, че парите за възстановяването на щетите в Бисер се управляват централно от София, докато тези за Перник минават през местната власт. Дори шефът на "Главболгарстрой" Симеон Пешов се възмути публично в Министерския съвет, когато вътрешният министър Цветан Цветанов призова строителството на къщите да се даде на "Главболгарстрой" и "Балканстрой" за да се спести време. Пешов тактично му обясни, че не бива да се заобикалят законите, защото има съкратена тръжна процедура.

 

Управляващите обвиниха Янакиева в прахосничество на милиони левове. Тя им отговори, че правят политика на гърба на перничани. Янакиева съобщи, че ще сезира Европейската комисия за двойните стандарти и обеща да поведе съгражданите си на протест пред правителството, ако до септември помощите не дойдат.

 

Ефектът от политическия сблъсък е, че 64 дни след земетресението десетки семейства от Перник продължават да спят под открито небе, в палатки или фургони. Държавата пък им отпусна от 500 до 2000 лв., за да си построят нови къщи. За сравнение една нова къща в Бисер излезе на правителството 75 000 лева.

 

Съгласно Закона за защита на населението от бедствия и аварии междуведомствената комисия отпуска средства от бюджета за преодоляване на последиците от стихията (чл.56). Физически и юридически лица също имат право на обезщетения съгласно закона. Техният размер се определя от междуведомствената комисия, която се председателства от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов.

 

Държавата – за едни майка, за други мащеха

 

Веднага след труса на 22 май министър Цветанов успокои перничани, че във фонда за бедствия и аварии има достатъчно пари и средствата ще стигнат за всички. По бюджет средствата във фонда за тази година са 85 млн. лв. Социалният министър Тотю Младенов обеща на перничани да им даде дори малко повече от предвидената по закон при такива случаи еднократна помощ от 325 лева. Финансовият министър Симеон Дянков пък каза, че дава 5 млн. лева допълнително за възстановяването на училища и детски градини.

 

Два месеца по-късно реалността е съвсем друга. До този момента са изразходвани само 2.7 млн. лв. за ремонт на обществени сгради, по думите на кмета Росица Янакиева.

 

От 12 000 подадени молби за получаване на социална помощ от 325 лв. досега едва 1800 души са получили парите. Съгласно правителственото решение, тези хора трябва да ги върнат, ако случайно им бъде одобрена помощ и от междуведомствената комисия.

 

Досега междуведомствената комисия е отпуснала помощ за 154 частни сгради от 8507 подадени молби, като сумите са в пъти по-малки от оценката на експертите, посочи Росица Янакиева.

 

Плачеща жена от Дивотино обясни пред бТВ, че трябва да събори къщата си, която е опасна за живеене. За това трябва да плати на фирмата. В същото време от държавата не е получила нито лев за възстановяване на щетите освен 325 лв. социална помощ, които трябва да върне, ако случайно вземе помощ от Междуведомствената комисия. Тя попита как да направи това чудо – да събори старата къща и да си построи нова с 325 лв. Понеже няма отговор, помоли някой да ѝ даде под наем стар автомобил, за да има къде да спи 3-членното ѝ семейство през зимата. В момента те спят под открито небе.

 

Друг мъж също от Дивотино е получил 546 лв. от междуведомствената комисия за да укрепи къщата си. В същото време оценката на експертите е за над 27 000 лв. С петстотинте лева мога да си направя само една тоалетна, каза той.

 

Още два подобни случая бяха разказани от потърпевши по БНТ. Те трябва да съборят къщите си в селото, защото са опасни, и да си направят нови, като за това комисията им е дала по 2200–2500 лв.

 

На последния си съвет на 27 юли междуведомствената комисия е отказала или е отложила получаването на помощи от потърпевши, каза перничанка. Тя призова вътрешният министър Цветанов да излезе и да покаже документа защо се лишават перничани от помощи въпреки обещанията на управляващите след земетресението.

 

Вътрешният министър не е коментирал засега въпроса въпреки ескалацията на напрежението в Перник.

 

Едва в сряда правителството взе решение за отпускане на още 1 млн. лева за нуждите на перничани.

 

На фона на разплаканите и ядосани перничани, показани по телевизията, жителите на Бисер са доволни и усмихнати. Те получават не само нови къщи, но за първи път е ремонтирана и черквата в селото. Такова чудо не се е случвало от 1927 година.

 

ГЕРБ: Кметът Янакиева похарчи милиони по безумен начин

 

Спорът между съветниците от ГЕРБ и кмета на Перник първо се разгоря на мегдана в града пред телевизионните камери, а по-късно се пренесе и в парламента.

 

Общинските съветници от ГЕРБ в Перник обвиниха Янакиева, че е похарчила над 2.7 млн. лв. по "безумен начин”.

 

Според Пламен Борисов, зам.-председател на Общинския съвет в Перник от ГЕРБ, вместо да се харчат пари за железа и арматура, с които да се укрепят сградите, кметът си ремонтирал кабинета с латекс, което било ненужно.

 

Установени са фрапантни случаи – боядисване за 9.20 лв./кв.м, постилане на найлон за 3.19 лв./кв.м.. За разместване на чинове в училище в село Драгичево са платени 1153 лв. В село Кладница се установи, че е платено за разваляне и строене на осем комина, а самото училище е с пет комина, аргументира се председателят на Общинския съвет в Перник Владислав Караилиев. По думите му възложените като спешни неотложни възстановителни работи в по-голямата си степен са шпакловки, стъргане на латекс и боядисване.

 

Според Караилиев пернишката кметица призовала да не се дават обезщетения на хората, защото те щели сами да се оправят.

 

Настояваме кметът на Перник незабавно да подаде оставка, за да може общината да продължи нормалната си работа и помощта, която държавата щедро ни предоставя, да стигне до всеки един наш съгражданин, заяви председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет в Перник Милена Миланова-Мартинова.

 

Кметът пише на Брюксел и повежда протест

 

“Исканията за оставката ми са смешни и това, че някой се опитва да прави политика на гърба на перничани за мен е осъдително и недостойно”, отговори им Янакиева. От изявлението ѝ стана ясно, че няма никакво намерение да напусне поста без бой.

 

Няколко пъти са водени разговори с междуведомствената комисия, но оттам категорично се заявява, че пари няма и тази година няма да може да се финансира възстановяването на щетите, каза Янакиева. Според нея държавата е абдикирала от конституционните си ангажименти към перничани.

 

Янакиева определи като политическа пиар акция обвиненията на съветниците от ГЕРБ и допълни, че интригите са свързани с реденето на депутатската листа за изборите догодина.

 

Единственият начин за овладяване на положението в Перник е, ако държавата застане до общината, каза Росица Янакиева. В противен случай, ако до септември хората не получат помощите, които им се полагат, лично аз ще ги поведа на протест на палатков лагер под прозорците на правителството, каза кметът на Перник.

 

По-късно в парламента Янакиева допълни, че готви писмо до Брюксел за различните критерии за отпускане на помощи за хората, пострадали от бедствия в село Бисер и в Перник.

 

Парламентарната група на Коалиция за България застава изцяло зад действията на кмета на Перник и ще я брани от всички атаки срещу нея, каза зам.-председателят на групата Ангел Найденов. Според него това, което се случва в Перник е наглост, безсилие и абдикация на държавата и липса на пари във фонда за стихийни бедствия.

Споделяне

Още по темата

Още от България