За потвърждаване на рекордните температури в Антарктика, ще са нужни месеци

За потвърждаване на рекордните температури в Антарктика, ще са нужни месеци

За да бъдат потвърдени рекордно високите температури, измерени в Антарктика, ще бъдат необходими месеци, заяви Световната метеорологична организация, цитирана от Асошиейтед прес.

Измерванията, направени от изследователи от Аржентина и Бразилия по-рано този месец, трябва да преминат официална процедура, за да е сигурно, че отговарят на международните стандарти.

До официалното решение дали това е рекорд или не, вероятно ще минат няколко месеца, посочи говорител на организацията.

Учени в аржентинска изследователска станция измериха температура от 18,3 градуса по Целзий на 6 февруари. Миналата седмица бразилски изследователи съобщиха за отчетени от тях над 20 градуса по Целзий.

Двете замервания трябва да бъдат предадени на професор от държавния университет на Аризона, който проучва съобщенията за температурни рекорди от името на Световната метеорологична организация. След това той ще сподели данните с по-широка група учени, които внимателно ще оценят наличните доказателства (включително сравнение с близки станции) и ще обсъдят критериите и проблемите на замерванията.

Подобен процес на оценка обикновено отнема между шест и девет месеца, след което професорът от Аризона официално ще потвърди или отхвърли температурните рекорди.

Заради климатичните промени Арктика и Антарктика се затоплят по-бързо от останалата част на планетата, припомня АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят