За пръв път "Булгаргаз" обяви търг за купуване на газ

С търсени 144 млн. куб. м за съхранение в Чирен се тестват пазарът и алтернативите на "Газпром"

За пръв път "Булгаргаз" обяви търг за купуване на газ

За първи път държавният газов доставчик "Булгаргаз" обяви търг за закупуване на природен газ извън дългосрочния си договор с руската компания "Газпром Експорт". Дружеството  публикува в петък покана за предоставяне на малко над 1.5 млн. МВтч или около 144 млн. куб. м природен газ през второто тримесечие на 2019 г.

Целта е да се тества пазарът, цените и възможностите за доставка на друг природен газ за доставчика, който е обвиняван от години,че работи като пощенска кутия за руските газови доставки и не прави нищо за намирането на алтернатива.

Търгът се обявява сега, защото моментът е подходящ предвид изпълнението на договора за доставки с "Газпром експорт", обясниха от дружеството.

За април се търсят 20 млн. куб.м., а за май и юни – по 62 млн. куб. м. Плановете са суровината да бъде нагнетявана в газохранилището в Чирен в периода от април до юли. Като точка на доставка е посочена виртуална търговска точка на националната газопреносна мрежа.

Оферти ще се приемат до 17 часа на 29 март. Ще бъде предпочетено онова предложение, което предлага най-голяма отстъпка от утвърдената от енергийния регулатор цена, която е около 45 лв./МВтч.

Ако най-доброто предложение не покрива цялото количество за съответния месец, ще се класират следващите заявки до достигането на количествата за съответния месец. В случай, че два или повече участника предложат една и съща отстъпка от цената, те ще бъдат поканени  да представят нови ценови предложения до 14 часа на 1 април.

Амбициите на "Булгаргаз" са да сключи договора за доставката до 12 април.

Това е първият опит на държавния снабдител да работи на пазарен принцип и да търси цени извън тези на руския доставчик "Газпром".

Компанията се опитва на конкурентен принцип да постигне по-ниски цени за вкарването на суровина в газохранилището за зимния период. Възможно е подобен търг да бъде обявен и за третото тримесечие на годината, когато е времето за нагнетяване на газовите запаси в българското газохранилище, което към момента не може да работи с режим на едновременно вкарване и черпене на количества газ. Дали това ще се случи, ще зависи от изпълнението на текущия договор с "Газпром"

Средногодишното потребление на газ в България е около 3 млрд. куб. м. За миналата година е било под 3.2 млрд.  куб. м, което е малък спад спрямо предходната година

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?