За пръв път бяха връчени награди за принос към свободата на духа

За пръв път бяха връчени награди за принос към свободата на духа
Журналистът Христо Христов, автор на книгата за убийството на писателя Георги Марков "Убийте "Скитник", и директорът на Института за пазарна икономика Красен Станчев станаха първите носители на новоучредената награда за принос към свободата на духа. 

Наградата е учредена от фонд "Георги Василев" и се финансира изцяло от частни средства на успелия български емигрант в Швейцария Георги Василев, който е и вицепрезидент на швейцарската банка CLARIDEN.

Журито, съставено от представители на неправителствени организации и председателствано от Георги Василев, отличи сред 50 номинации Красен Станчев за цялостната му дейност по създаването и налагането на Института за пазарна икономика като независим граждански форум за пропагандиране на либералната икономика.  

Журналистът от в. “Дневник” Христо Христов бе отличен за разследването му за убийството на българския писател – дисидент Георги Марков през 1978 г. в Лондон.

Христов каза, че ще използва наградата за превода на книгата на английски език.

С получената награда Станчев ще организира в края на ноември конференция на тема "Щастието".

Връчването на наградите стана във вторник в пресклуба на БТА, където Станчев и Христов прочетоха свои есета, подготвени специално за повода.

Споделяне

Още по темата

Още от

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?