За пръв път и македонска рота във военния парад

Военният министър заклейми противниците на скъпото събитие като "мърморковци"

Сн. БГНЕС, архив
За първи път във военния парад за празника на Българската армия на 6 май ще участва и представителна армейска рота от Република Македония. Според военния министър Красимир Каракачанов това е знак за партньорство и съюзничество.
 
Според министъра на отбраната на Република Македония Радмила Шекеринска, която е на посещение у нас, интензитетът на сътрудничество в областта на отбраната показва, че подписаният договор за добросъседство между България и Македония не е само на хартия.
 
Шекеринска благодари за подкрепата, която България оказва на Република Македония за членството ѝ в НАТО и ЕС като подчерта, че тя е много важна за страната ѝ.
 
Военният министър от своя страна защити решението на МО тази година да се проведе мащабен парад за Гергьовден въпреки тежкото състояние на армията и хроничния недостиг на средствата.
 
Той определи хората, които оспорват необходимостта от подобна проява, като "мърморковци" и обясни, че военните имат нужда да представят уменията си пред хората, а обществото – да ги види. 
 
По повод 140-та годишнина от създаването на Българската армия, тази година военният парада за Деня на храбростта на 6 май ще е по-мащабен. Очаква се разходите да излязат над половин милион лева. 
 
По времето на предишните кабинети на ГЕРБ парадите бяха по-скромни по финансови причини, но Каракачанов държи тази година той да е по-представителен.
 
Тази година се очаква по жълтите павета да дефилират танк Т-72, бронирани машини БМП-1 и БМП-23 и друга сухопътна техника, а в небето над София да прелетят изтребител МиГ 29, транспортен самолет "Спартан", вертолети Ми 17, Ми 24 и "Кугър" и други. 
 
Гвоздеят в парада обаче ще бъдe представянето на бъдат пусковите установки от зенитно-ракетни комплекси С-300, С-125 и С-200.
 
Така на практика армията ще покаже най-доброто въоръжение, с което разполага. 
 
Традиционно по площад "Княз Александър I” в София ще минат и представителни блокове на гвардейците, видовете въоръжени сили, специалните сили от 68-ма бригада, военни полицаи и други.
 
Парадът ще се води от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
 
Тази година той ще се проведе на фона на хроничните проблеми на българската армия. Над 5500 места за военни остават незаети, а основната техника и въоръжение в армията все още е съветска.
 
Модернизацията все още е в бъдеще време, като напоследък става все по-съмнително дали правителството има политическа воля да се захване сериозно с нея. 
Споделяне

Още по темата

Още от България