За пръв път от десет години се увеличава българската квота за улов на калкан

Сн. БГНЕС

За пръв път от десет години България успя да постигне увеличение на квотата си за улов на калкан в Черно море, след рязкото ѝ намаление с повече от една втора през 2007 г. На проведена тази седмица в Черна гора сесия на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море е решено през 2018 г. България и Румъния да имат право общо да уловят 114 тона калкан или по 57 тона, което е с 32 на сто повече спрямо дългогодишно задържаните количества от по 43.2 тона.

Преди десет години квотата на България и Румъния от по 100 тона улов на калкан бе рязко намалена на 45 тона, а след това – на 43.2 тона. Ограниченията, които се налагат от Европейската комисия и на Турция, Русия, Украйна и Грузия, са заради мерките за опазване на калкана. Въпреки настояванията на София и Букурещ през последните няколко години за вдигане на квотата, Брюксел не разрешаваше това.

Сега обаче е бил постигнат успех за количествата, които се определят ежегодно с регламент на Съвета на ЕС.

Това е сериозен успех за България предвид голямото значение на този вид риболов за сектора и предизвикателството за създаване на условия за равнопоставеност между всички черноморски страни, посочват от Министерството на земеделието в петък.

По време на сесията на рибарската комисия в черна гора са били дискутирани и теми, свързани с насърчаването на мерките за мониторинг, наблюдение и контрол в рибарството, включително мерки за борба с незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов, както и възможностите за популяризиране на развитието на устойчиви аквакултури в Средиземно и Черно море, допълват от агроведомството.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?