За пръв път от години руски опозиционери допуснати до официални телевизии

Лидери на руската опозиция, сред които Борис Немцов и Владимир Рижков, говориха в неделя вечер пред официални телевизии след дълги години цензура. Това изненада медиите и потребителите на Интернет в Русия, предаде Франс прес.

Опозиционерът Немцов - съорганизатор на демонстрациите срещу победата на "Единна Русия", партията на премиера Владимир Путин, спечелила надмощие в парламента през декември, открито разкритикува изборите пред телевизия НТВ, прочула се през последните месеци с репортажи, очернящи руската опозиция.

Също в най-гледаното време либералът Владимир Рижков разкритикува "партията на крадците и мошениците" в предаване на руския Първи канал.

"Чудо: (. . .) за пръв път от години НТВ и Първи канал дадоха думата на опозицията", писа на сайта на независимото радио "Ехото на Москва" бившият министър на икономиката Андрей Нечаев.

Миналата седмица официалната телевизия показа за кратко и други опозиционери като бившия световен шампион по шахмат Гари Каспаров и Андрей Иларионов - бивш съветник на Владимир Путин, минал на страната на опозицията.

След последните протести в Русия, събрали десетки хиляди души, "Кремъл е решил, че като санкционира появата на опозиционери, ще може да задържи властта", коментира медийният експерт Даниил Дандурей.

Масовите демонстрации срещу изборните измами, критикувани от опозицията, прераснаха в протести срещу режима - най-мащабните, откакто Путин е поел властта през 2000 г. Рейтингът на днешния  премиер спада, но той все още е сочен за фаворит в президентските избори на 4 март и смята да се завърне в Кремъл след два поредни президентски мандата от 2000 до 2008 г.

Споделяне

Още от Свят