За предсрочно спрян GSM-договор неустойката вече ще е 1/2 от месечните такси

За предсрочно спрян GSM-договор неустойката вече ще е 1/2 от месечните такси

Неустойката при предсрочно прекратяване на подписан абонаментен договор с мобилен оператор вече да е една втора от оставащите до края на изтичането на контракта месечни такси, предвиждат предложения за поправки в Закона за електронните съобщения. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски в сряда пред ТВ7. По думите му промяната е в интерес на потребителите. 

Облагодетелствани ще са и недоволните от услугите на оператора си клиенти, които искат да го сменят предсрочно.

В момента при искане за спиране от страна на клиента на срочния договор за ползване на съответния месечен план за мобилни услуги, абонатът трябва да изплати в пълен размер всички месечни такси до изтичането на крайния срок на договора. При закупен на изплащане или с отстъпка мобилен телефон заедно с договор за абонаментен план дължими са и остатъчните суми по лизинговите вноски за апарата, както и разликата в предоставената за сключения срочен контракт преференциална цена на телефона.

 

След приети през 2012 г. корекции в същия закон бе прието при изтичане на срочния договор той да става безсрочен и да може вече да се прекратява без неустойки от страна на потребителя.

 

Ограничаването на неустойката за прекратен предсрочно договор се очаква да предизвика недоволството на мобилните оператори, тъй като в повечето случаи те привличат клиентите си с пакетиране на абонаментни програми със закупуване на последните модели смартфони и мобилни устройства.

 

Друга предвиждана промяна е трите телекома да бъдат задължени да предупреждават с кратко съобщение клиентите си, когато влизат в мрежата на чужд оператор и започват да им се начисляват такси за роуминг, каза Московски. По думите му, тази промяна е много важна както за хората, които пътуват в чужбина, така и за живеещите или пребиваващите в крайграничните райони, където често сигналът на оператора от съседната държава е по-силен от ползвания от клиента телеком.

 

Хората без да знаят водят разговори от територията на България в режим на роуминг и плащат по-скъпо, посочи министърът и заяви, че те трбява дори да бъдат предупреждавани, че се намират в гранична зона.

 

Реално обаче винаги при навлизането в мрежата на чужд оператор и ползването на роуминг потребителят получава SMS от своя оператор, че вече е в друга мрежа, включително се посочват и цените за входящи и изходящи разговори и за ползването на интернет в чужбина.

 

Сега от думите на Московски излиза, че "Мобилтел", "Глобул" и "Виваком" също трябва да изпращат на клиентите си съобщения, че излизат от тяхната мрежа. В противен случай е предвидена санкция от 10 хил. лв. Транспортният министър каза, че не очаква мобилните оператори да "хитруват", защото в техен интерес е клиентите да получат по-добро, по-коректно и по-адекватно обслужване.

Споделяне

Още от Бизнес