За профилактичен преглед за всички трябват още 50 млн. лева

За профилактичен преглед за всички трябват още 50 млн. лева

За да минат всички здравно осигурени през задължителни профилактични прегледи, ще са нужни допълнителни около 50 млн. лева в бюджета на здравната каса. Това прогнозира председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.

Той заяви, че идеята на министъра хората, които не ходят на профилактика да плащат по-високи вноски или да си плащат сами лечението, е разумна мярка, но трябва да се изчистят някои проблеми.

"Хубаво е да минават повече хора, добре е да има нещо, което да ги подтиква към това, но сега предвиденият бюджет е за малко повече от половината хора, които подлежат на такива прегледи", заяви Киров пред БНР.

"Т.е., ако всички минат тези прегледи, няма предвидени средства за това, не само да се заплати извършеното от общопрактикуващия лекар, но няма средства предвидени и за изследванията, които съпътстват профилактичния преглед, защото някои от тях са по-скъпи и са необходими, както например мамографията при жените, така и едно изследване на кръвта, свързано със заболяване на простатната жлеза при мъжете. Т.е., когато се говори, че ще караме всички хора да ходят на такива прегледи, трябва успоредно с това да си кажем - имаме готовност да увеличим бюджета с още около 45-50 милиона лева", заяви Киров.

Той постави и въпроса какви санкции ще търпят хората, осигурявани от държавата, които не се явяват на профилактичните прегледи.

"Въпрос възниква – ами хората, които се осигуряват от държавата – пенсионери, деца, държавни служители, знаете, че това са над половината български граждани, там какъв би бил този ефект, т.е. при тези хора няма да има резултат от тази мярка, защото това няма да касае техния джоб, някой друг ще заплати за тях, за това неспазване на правилата", коментира Киров.

Споделяне

Още от България