"За Путин щеше да е много неудобно да дойде в Париж и да говори за Сирия“

"За Путин щеше да е много неудобно да дойде в Париж и да говори за Сирия“

Руският президент Владимир Путин "отказа да дойде в Париж и да говори за Сирия", защото това щеше да го постави в много неудобно положение в момент, когато руските бомбардировки срещу Алепо се засилват, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро, цитиран от Франс прес.

"Трябва да отбележим, че Владимир Путин отказа да дойде и да говори за Сирия. И аз съжалявам за това", заяви Еро пред телевизия Юроп 1, ден след като Кремъл отмени предвиденото за 19 октомври посещение на Путин в Париж. Френското президентство беше дало да се разбере, че е възможно по този повод да се организира работна среща, при условие, че тя бъде посветена само на Сирия.

Първоначално беше планирано Путин да посети Париж, за да открие заедно с френския президент Франсоа Оланд, организирана от Фондация Луи Вюитон изложба на колекцията на руския меценат Сергей Шчукин и нова православна катедрала в Париж. "Това щеше да е напълно сюрреалистично" предвид случващото се в Сирия, заяви Еро.

"Всъщност Владимир Путин засили бомбардировката на Алепо, поради което си представям, че да дойде в Париж, за да говори за Сирия, щеше да е много неудобно", добави френският външен министър, според когото Русия е изолирана на международната сцена.

Еро коментира призива на британския си колега Борис Джонсън за протести пред руското посолство в Лондон, задавайки въпроса дали в задълженията на външния министър влиза организирането на протести.

Споделяне

Още от Свят