За разлика от главния прокурор, ВСС бил наясно кои са знаковите дела

Анелия Мингова: Стореното от нас е значително, но няма да избираме следващия обвинител №1

Анелия Мингова и Росен Плевнелиев, Сн. БГНЕС

Ден, след като главният прокурор Борис Велчев изненадващо обяви, че за него е "тайна механизмът, по който ЕК избираше делата, които да контролира" през последните 5 години, проф. Анелия Мингова, представляваща Висшия съдебен съвет (ВСС), изрази коренно противоположна позиция.

След срещата си с президента Росен Плевнелиев заедно с главния съдебен инспектор Анна Караиванова в петък, тя коментира, че не е "проява на нещо положително" да се говори за прецизиране на механизма, по който евроекспертите избират процесите, които да следят с особен интерес.

По думите ѝ "всички знаем кои са тези дела – тези с голям обществен отзвук". Въпреки че първоначално не пожела да коментира думите на Велчев, Мингова на практика влезе в разрез с неговото мнение, заявявайки, че "наша грижа е да ги убедим (ЕК – бел. ред.), че има хиляди други дела, които приключват със стабилни съдебни актове".

По повод предстоящия евродоклад, който ще анализира целия 5-годишен период от влизането на България в ЕС, официалният представител на ВСС каза, че колегите ѝ очакват документът да е обективен и да отразява доброто взаимодействие между институциите.

Мингова е изразила пред държавния глава убедеността си, че "въпреки критиките и не особено високото обществено доверие към настоящия състав на ВСС, стореното от нас е значително". Мандатът на съдебните кадровици изтича тази есен, като се очаква следващият състав на съвета да избере новите главен прокурор и председател на Върховния касационен съд.

По повод на предвидената възможност в новия Закон за съдебната власт, върху който Плевнелиев наложи вето, сегашният ВСС да може да стартира процедурата за избор на наследник на Велчев и дори да го избере, Мингова категорично заяви, че това няма да се случи.

"ВСС в този си състав няма нито амбицията, нито е инициатор да стартира подобна процедура", смята тя.

Тази позиция на съвета за пръв път се огласява, след като през последните дни същото мнение последователно изразиха вицепрезидентът Маргарита Попова, правосъдният министър Диана Ковачева, премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Велчев.

В коментар за т. нар. кариерни бонуси за членовете на ВСС, които станаха повод за ветото на президента, Мингова допълни, че с Караиванова са успели да убедят Плевнелиев, че тези стимули "изразяват общата идея и на съвета, и на президентството, че мандатът и работата във ВСС не трябва да е кариерна пречка". Същото мнение изрази преди ден и шефът на ВКС проф. Лазар Груев.

Споделяне

Още по темата

Още от България