За разлика от Ширак, Путин няма да критикува България

Русия и България влизат в нов етап на своите отношения, които се отличават и от отношенията на господар и васал, т.нар. социалистически лагер, и от студени и почти неприятелски отношения в постсъветския период.Това казва руският журналист Аркадий Ваксберг в кореспонденция за Би Би Си по повод предстоящото посещение на руския президент Владимир Путин в България.

Визитата беше насрочена преди няколко месеца, а след това в света станаха големи промени, свързани с иракската криза. Сдейки по изказването на големи държавници и в двете страни, преди всичко на самите президенти Путин и Първанов, Русия и България се оказват сега в съвсем различни части на разцепената Европа. Обаче ще сгреши онзи, който поради това предвижда някакво ново застудяване на отношенията между двете страни или някакви особени трудности по време на предстоящите преговори специално по този въпрос.

Путин не иска да влоши отношенията нито със САЩ, нито с Англия, нито с Франция или Германия и, разбира се, в никакъв случай със своите източноевропейски съседи. Точно сега идването на Путин в София е по-важно за него, отколкото дори за българския президент. Путин ще изразява своята позиция в подкрепа на позицията на Ширак и Шрьодер, но в същото време ще демонстрира своите най-приятелски чувства към страната, която току-що беше грубо и неприлично оскърбена от френския президент.

Поне по този въпрос целта на Русия е очевидна. В края на краищата Путин ще застане с онези, които ще спечелят. Той не може да си позволи да повтори историята с Югославия, в която поради фатална грешка на Кремъл Москва се оказа изцяло изхвърлена от този регион и никак не участва в решаването на неговите проблеми. Този път руският президент ще бъде много по-предпазлив.

Така че, без да засягаме сега другите точки от дневния ред на преговорите, няма никакво съмнение поне в едно - България няма да бъде подложена под никаква сурова, брутална критика от страна на Путин, който ще се ограничи само с повтарянето на известни общи приказки, че мирът е по-добър от войната. И освен това, независимо от развоя на световните събития, той ще се постарае да закрепи позитивните тенденции в двустранните отношение, постигнати през последно време.

*По Би Би Си

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?