За ремонта на нов участък от магистрала "Тракия" са нужни около 50 млн. лв.

За ремонта на нов участък от магистрала "Тракия" са нужни около 50 млн. лв.

Десет години, след като беше пуснат в експлоатация, участъкът между Оризово и Стара Загора на магистрала "Тракия" има нужда от основен ремонт, като необходимите средства са около 40 - 50 млн. лв. Пари в момента няма и ремонтът ще бъде направен, когато се осигури финансиране. Това стана ясно от отговора на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова на въпрос на депутата Красимир Янков от БСП.

Отсечката между Оризово и Стара Загора с дължина от 38.7 км беше пусната в експлоатация през 2007 г. Тя беше изградена от компанията "Трейс" срещу близо 200 млн. лв. Три години по-късно се появиха сигнали от шофьори за коловози на определени места, но от компанията отричаха.

"Да, има коловози", потвърди днес Павлова. Тя посочи, че "компрометираните" участъци, по които има "сериозни деформации", са между Плодовитово и Чирпан, без да уточни колко километра са дълги. Регионалният министър уточни, че гаранцията на тази сравнително нова магистрална отсечка е била една година. Договорът с изпълнителя е бил подписан по времето на тройната коалиция, когато "вие бяхте на власт", каза Павлова на Янков.

Освен на този участък, "неравности" по магистралата има и в отсечката между Стара Загора и Нова Загора, която също е изграждана от "Трейс", съобщи още Павлова. Тук обаче договорът с изпълнителя е за пет години. По тази причина сега дефектите се отстраняват за сметка на изпълнителя, каза Павлова. Тя посочи, че компрометираният участък е с дължина около 3 км от 214 до 217 км на магистрала "Тракия".

Отсечката от Стара Загора до Нова Загора с дължина от 31.8 км беше пусната в експлоатация през юли 2012 г. Тя бе изградена от консорциум начело с "Трейс" срещу близо 138 млн. лв.

Магистрала "Тракия" от София до Бургас с дължина 360 км беше втората изцяло завършена магистрала у нас. Строителството и продължи близо 40 години. Първият 10-километров участък до Нови хан е пуснат през 1978 г., а последният през юли 2013 г. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?