mediapool.bg Ти си това, което четеш

За ревизия на споразумението ЕС-Турция призова вицепрезидентът Йотова

13:10 | 19 март 2017 | 6 коментара

Илияна Йотова, сн. БГНЕС

Споразумението Европейски съюз - Турция не работи в най-важната му част, а именно възможността на европейските страни да връщат граждани на трети държави на турска територия. На фона на заплахите на турския президент Реджеп Ердоган е време Европейският съюз да ревизира споразумението си с Турция. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНР в неделя.

По думите ѝ споразумението не е показало изначално заложените резултати, продължава да има и пропускливост от турските брегове към гръцките острови, а ЕС не разполага с резервни варианти за разрешаването на мигрантската криза.

"България трябва да има по-активна роля при реформата на Дъблинското споразумение, тъй като и последният вариант, предложен от Европейската комисия, не отменя тежестта на граничните държави, каквато е България, да приема и да получава най-големия натиск от мигрантските вълни. Тук нашата позиция трябва да бъде много, много по-категорична", смята Йотова.

Според нея се преувеличава страхът от нарушаването на отношенията с Турция, за да не бъде пусната голяма мигрантска вълна. По думите ѝ позицията, изразена от президента Румен Радев относно това има ли намеса на Турция във вътрешните ни работи в предизборна ситуация, е достатъчно категорична.

"Вижте колко е предпазлива и позицията на други европейски държави, включително на Германия. Турският президент проведе много остра кампания срещу германската държава, със средства, които в една друга ситуация биха били недопустими. Те и в тази ситуация са недопустими"у посочи Илияна Йотова.

"Големият проблем е не сега в предизборната кампания. Големият проблем за Европа, включително за нашата страна, ще дойде след 16-и април (датата на конституционния референдум в Турция  - бел. ред.). Турция е част от бъдещия проект на Европа – докъде и как Европа ще се разширява. От колко време турската държава стои в подстъпите...", коментира още тя

Относно Бяла книга за бъдещето на Европа на председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер вицепрезидентът смята,  България трябва да бъде част от страните, които залагат на варианта за повече Европа във всички сфери:

"Убедена съм, че ще има промени в Лисабонския договор, независимо от последните изявления на председателя на ЕК на господин Юнкер, че засега Лисабонският договор няма да бъде пипан. Според мен, за да се решат голяма част от проблемите, които сега съществуват, трябва да има по-голяма обвързаност и интеграция на тема „сигурност“. Няма да е далеч моментът, в който тази интеграция ще бъде основен въпрос в Европейския съюз, което ще наложи именно промяната в Лисабонския договор", заяви Йотова.

Европа отдавна е на няколко скорости, по темата с миграцията също има няколко скорости, допълни тя.

Още по темата
Още от България