За ролята на Конгреса на САЩ когато президентът даде заповед за нападение

За ролята на Конгреса на САЩ когато президентът даде заповед за нападение

Американските ракетни удари срещу сирийска военновъздушна база бяха извършени без официално одобрение на Конгреса. Ето някои въпроси и отговори за това как и защо президентите на САЩ могат да предприемат военни действия без разрешение на 535-те представители на американския народ, пише Ричард Ларднър от Асошиейтед прес.

Знаел ли е конгресът?

Тръмп е казал на Конгреса за плановете си да изстреля 59 ракети "Томахок" в четвъртък вечерта срещу базата, от която сирийският президент Башар Асад предприе химическа атака срещу собствения си народ. Представител на Белия дом и над двайсет конгресмени - и демократи, и републиканци, са били уведомени за това в четвъртък. Информиран е бил и човекът номер три в йерархията, председателят на Камарата на представителите Пол Райън.

Достатъчно ли е те да бъдат информирани? Нямат ли право на мнение?

Резолюцията за военновременни правомощия, влязла в сила през 1973 г., доста след като американските войски бяха започнали да се сражават във Виетнам, изисква президентът да се консултира с Конгреса, преди да изпрати американски въоръжени сили в бой освен в случай на обявяване на война. Войските не могат да останат повече от 90 дни, освен ако законодателите не подкрепят такова решение. Законът дава на президента "свобода на действие да отговори на атаки или на други извънредни ситуации".

Именно от тази свобода на действие се възползваха президентите Джорд Буш, Барак Обама и сега Тръмп. След атентатите от 11 септември 2001 г. Конгресът упълномощи Буш да нападне всяка страна или групировка, замесена в атаките, като общо взето се имаше предвид Ал Кайда. Тръмп използва същото право да продължи военните действияв Ирак, Афганистан и Сирия.

За неколкомесечното участие на САЩ по времето на Обама във военновъздушната кампания срещу Либия през 2011 г. не се изискваше разрешението на Конгреса, тъй като американските сили тогава играха предимно помощна роля като част от международна коалиция.

През февруари 2015 г. Обама поиска от Конгреса официално да позволи войната срещу Ислямска държава, заявявайки, че тази групировка може да застраши вътрешната сигурност на САЩ. Неговата резолюция би ограничила периода на правомощията до три години, без да има географски рестрикции за американските сили. Тя би забранила "продължителни нападателни бойни операции", мъглява формулировка, целяща да предостави компромисно тълкуване и за демократите, опасяващи се от нов дълъг близкоизточен конфликт с участието на сухопътни сили, и за републиканците, които до голяма степен вярват в необходимостта от максимална гъвкавост за САЩ в борбата срещу ИД.

Конгресът се събра за няколко изслушвания, но така и не предприе действия по предложението.

Какво смята конгресът сега?

Преди ракетното нападение сенаторът републиканец Боб Коркър от Тенеси, председател на Комисията по външните отношения, заяви, че според него би било разумно да се консултира Конгреса, но не настоя, че Конгресът трябва да одобри действията на Тръмп.

Сенатор Майк Ли, републиканец от Юта, изрази твърдото мнение, че ако САЩ увеличат употребата на военна сила в Сирия, "ние трябва да следваме конституцията и да търсим съответното разрешение от Конгреса".

Същото становище заемат и законодателите от Кентъки Томас Маси и Ранд Пол, и двамата републиканци.

"Президентът Тръмп трябва да защити позицията пред американския народ и да позволи на неговите избраници да обсъдят ползите и рисковете от задълбочаването на близкоизточната намеса за интересите на нашата национална сигурност", каза Ли.

Други републиканци, като съперника на Тръмп на първичните избори сенатор Марко Рубио от Флорида, приветстваха ударите без да споменават нищо за одобрение на Конгреса.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?