За саниране на блоковете ще искаме 200 млн. лв. от Европа след 2014 г.

За саниране на блоковете ще искаме 200 млн. лв. от Европа след 2014 г.

Близо четири пъти повече средства ще задели България за обновяване на жилищата за следващия програмен период 2014 – 2020 г., спрямо настоящия. Въпреки това сумата е близо десет пъти по-малка спрямо нужните 2 млрд. лева по оценка на специалистите.

Правителството преговаря за 200 млн. лв. за саниране на сградите, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред обществеността в Гоце Делчев.

За настоящия програмен период по схемата за енергийна ефективност на домовете са предвидени 64 млн. лв., като от тях само 45 млн. лв. ще отидат за същинското саниране. Останалите пари ще бъдат похарчени за мащабна реклама, консултации, техническо обследване на сградите и администриране на проекта.

От 1 юли започва приемането на заявления за саниране на жилищата в Министерството на регионалното развитие.

Средствата се очаква да стигнат за обновяването на около 180 сгради.

В Гоце Делчев министър Павлова заедно с кмета на града Владимир Москов инспектираха проекта за ремонт на 25 улици и изграждане на зелени площи. Той е на стойност 8.5 млн. лв. и се финансира от оперативна програма “Регионално развитие”. Близо 5000 души живеят на улиците, които са обект на обновяване.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес