За саниране са 86 на сто от софийските жилища

За саниране са 86 на сто от софийските жилища

Нужда от мерки за енергийна ефективност имат 86 на сто от жилищните сгради в София, който са на повече от 20 години, заяви в сряда кметът на града Йорданка Фандъкова пред собственици на имоти в столичния район “Илинден“.

В момента 13 300 са жилищните сгради в София, обитавани от близо 900 хил. души, допълни тя при представянето на финансиран от програмата за развитие на ООН проект за обновяване на 13 сгради в столицата. По него са реновирани блокове в столичните райони "Изгрев", "Младост", "Средец", "Оборище" и "Илинден". Безвъзмездното финансиране е било 20 процента за жилищните и 100 процента за общите площи, а общината инвестира близо 200 хиляди лева за подобряването на околоблоковите пространства, което е 90 процента от сумата за тези дейности.

Енергийната ефективност на сградите е темата, която стои през следващата година с особена острота за решаване, посочи Фандъкова. Тя припомни, че за предоставянето на безвъзмездното финансиране е важно да се регистрира етажната собственост. В София това вече са направили 12 031 входа, което са около 50 процента от съществуващите.

От 600 общински сгради енергийно обследвани са 240 постройки, което е първа крачка към санирането им. Девет училища ще бъдат обновени с пари от европейските фондове и енергийното им потребление ще спадне с 30-50 процента, каза Фандъкова пред журналисти.

В средата на юли бе обявена схема за отпускането на 63 млн. лв. за саниране на сгради в 36 града на страната по еврофондовете, припомниха от регионалното министерство. Първо обаче собственици трябва да дадат по 500 лв. на жилище като гаранция за заявен интерес, за да получат безвъзмездното финансиране.

Според представено изследване на фондация "Местни инициативи за европейско развитие" 39 процента от гражданите искат общините да обясняват на гражданите как да кандидатства за европари за саниране на жилищата им.

Споделяне

Още по темата

Още от Имоти

Колко време давате на новия парламент?