За саудитските жени паспортът не означава свобода на придвижване

За саудитските жени паспортът не означава свобода на придвижване

Саудитска Арабия смекчи ограниченията за пътуване на жените, но "попечителят от мъжки пол" запазва правото си да ограничава движението им или да ги затваря в центрове за настаняване, наподобяващи затвори.

През август Рияд даде право на жените над 21 години да имат паспорт и да пътуват в чужбина без предварително съгласие на "попечител", който обикновено е баща, съпруг или близък роднина.

Тази промяна, инициирана от принца престолонаследник Мохамед бин Салман, който иска да модернизира образа на страната си, сложи край на едно дългогодишно ограничение, което тласкаше саудитките да бягат от родината си.

Това смекчаване на ограниченията обаче не отменя властта на "попечителя от мъжки пол", тъй като кралството не е отменило правилата за отсъствието, които позволяват жената да бъде върната със сила в дома ѝ или да бъде вкарана в център за настаняване.

"Попечителят" може да сигнализира в полицията за отсъствието на своята роднина, "което може да доведе до арест и до евентуалното ѝ вкарване в центъра за настаняване на жени", обяснява пред Франс прес Еман Алхусейн, саудитска изследователка, специалистка по Персийския залив и сътрудник на Европейския съвет за международни отношения.

Това е "огромна слабост" на реформата на паспортите, казва пред Франс прес западен дипломат.

"Саудитците не могат да попречат на дъщерите си да се сдобият с паспорт, но все още могат да съобщят за отсъствието им в полицията, която да се заеме с тяхното прибиране у дома", добавя той.

Миналата година членовете на Консултативния съвет предложиха на министерството на правосъдието да отмени правилата за отсъствието, но предложението изглежда бе игнорирано.

Жалба при "неподчинение"

Според властите много саудитки искат паспорти.

"Днес дойдох да поискам паспорт за първи път през живота си", казва 40-годишна жена в административна служба. "Много съм щастлива, защото тази реформа дава увереност на саудитките", добавя тя.

Реформата бе приветствана, но също така критикувана и осмивана в социалните мрежи. В мрежите бяха разпространени рисунки на жени, бързащи към летищата, и на такива, минаващи под огради от бодлива тел и появяващи се оскъдно облечени от другата страна на оградата.

Според "Хюман райтс уоч" попечителят може да се сдобие със съдебна заповед, забраняваща на роднината да пътува, а също така да подаде жалба срещу своя близка за "неподчинение", което може да доведе до вкарването ѝ в затвора.

Жените, на които им бе разрешено да шофират от юни 2018 г., все още имат нужда от разрешението на наставник, за да се оженят или да излязат от център за настаняване.

Две саудитки, прекарали близо година в един от тези центрове заради това, че са избягали от семействата си, които, според тях, са се държали зле с тях, разказват пред Франс прес, че в центъра са били следени от камери 24 часа в денонощието. Когато наказват жените в центъра, това става с бичуване, което се извършва от мъже.

Въпросът с брака

Една от жените твърди, че служителите в центъра в Рияд си водят дневник, за да следят времето на менструация на жените - практика, чието съществуване е потвърдено от "Хюман райтс уоч". В периода на менструация на тях им се разрешава да не извършват мюсюлманските молитви, които са задължителни в тези центрове.

Документ от центъра в Рияд, до който Франс прес си осигури достъп, описва една от жените като "недоволна", "непокорна" и целяща да опетни репутацията на семейството си.

"Някои жени могат да останат дълго време в подобен център, ако попечителите им не поискат да бъдат пуснати оттам", казва изследователката Еман Алхусейн.

Тъй като семействата им не поискали тяхното пускане от центъра, двете жени били прехвърлени в друго заведение, наречено "приют".

Според тях, става дума за център, пълен с отчаяни жени, които семействата им не са потърсили в продължение на дълги години.

В заведението цари насилие и няколко жени са се опитали да избягат въпреки засилените мерки за сигурност, разказват жените.

Саудитските власти не са откликнали на многократните молби за предоставяне на подслон.

"Мнозина са затворени там от години и част от тях се надяват някой да дойде и да се ожени за тях. А мъжете идват с конкретни предпочитания, като например "Искам едро момиче", казва Ротна Бегум, изследователка от "Хюман райтс уоч".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?