За седем месеца жп гарата на Пазарджик беше обновена с европари

За седем месеца жп гарата на Пазарджик беше обновена с европари

Железопътната гара на Пазарджик стана първата у нас обновена с европейски средства по оперативна програма "Транспорт". Ремонтът на обекта приключи за седем месеца в договорения срок и е изпълнена без каквито и да е непредвидени разходи. Това съобщи министърът на транспорта Николина Ангелкова по време на откриването на обновената гара.

Сега жп сградата предлага удобства и комфорт на пътниците, което е изключително важно, допълни Ангелкова.

Железопътната гара е оборудвана с топли и удобни чакални. Сградата разполага с център за услуги, търговски обекти, както и с добра визуална комуникация за бърза и лесна ориентация на пътниците. До всички нива на обекта е осигурен достъп за лица с намалена подвижност.

"Надявам се следващата година да бъде открита и жп линията Септември – Пловдив, защото за мен е важно всички ние да пътуваме с децата си по нови жп линии с модерни влакове", каза още министър Ангелкова.

Модернизацията на жп гара Пазарджик е на стойност 3.35 млн. лв. без ДДС. Изпълнител е консорциум "Вектор инженеринг". Обектът е част от проект за рехабилитация на гарови комплекси по трансевропейската транспортна мрежата, в който са включени още Централаната жп гара в София, както и тази в Бургас.

Преди да открие гарата министър Ангелокова провери строежа на жп участъка Пазарджик – Стамболийски. Според нея само за три седмици обемът на свършената работа бил нараснал двойно от 6% на 11.4%. На обекта има пълна мобилизация, работят повече от 100 души на 12-часови смени и 69 машини, отчете Ангелкова.

Ако строителят продължи да работи със същите темпове ще бъде наваксано закъснението от 4 месеца и обектът ще бъде завършен в срок през юли 2015 г., прогнозира транспортният министър.

За да бъде намалено закъснението от строителя "Ай Джи Ей – ЖП Инфраструктура", при проверката преди три седмици беше поискана ревизирана работна програма с точна информация за реално извършените и предстоящите за изпълнение дейности, както и актуален срок за завършване на обекта.

Железопътната отсечка Пазарджик – Стамболийски е част от проекта за модернизация на жп участъка Септември – Пловдив. Стойността на договора е 54.8 млн. лв. без ДДС (с 10% непредвидени разходи).

Споделяне

Още от България