За селски туризъм отиват още 6 млн. лв. от еврофондовете

Нови инвестиции за близо 10 млн. лв. ще отидат за развитие на селски туризъм по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Калина Илиева, цитирана от пресцентъра си. Субсидията от европейските фондове по общо 19-те проекта за семейни хотели и къщи за гости надхвърля 6.2 млн. лв.

Средствата са отпуснати основно по мярката за създаване и развитие на микропредприятия. Общо миналата седмица са били одобрени 32 нови проекта по ПРСР за 19.7 млн. лв. Сред тях са и шест проекта за изграждане на фотоволтаици на обща стойност повече от 3 млн. лв. като субсидията по ПРСР за тях е 2.1 млн. лв. Одобрените инвестициите за възобновяема енергия са в областите Ямбол, Сливен, Велико Търново и Пловдив.

Финансиране получава и един проект за разнообразяване към неземеделски дейности – за закупуване на технологично оборудване за производство на компост.

Инвестиции за над 4 млн. лв. ще стартират и по двете общински мерки – за обновяване и развитие на населените места и за основни услуги за населението и икономиката в селските райони. Одобрените проекти са на общините Берковица, Стражица, Тутракан и Кайнарджа. Ако техните проекти бъдат изпълнени, кметствата ще получат общо 3.1 млн. лв. субсидии по Програмата за развитие на селските райони. Със средства от програмата общините Берковица и Тутракан ще ремонтират улична мрежа. Община Стражица ще реконструира храм „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Балканци, а община Кайнарджа ще ремонтира местни читалища.

От Експертна комисия за осигуряване на прозрачност в петък старт е бил даден и нови осем проекта за мадернизиране на земеделските стопанства за над 5.5 млн. лв. Проектите са свързани основно с инвестиции в зърнопроизводството, създаване на нови трайни насаждения и оранжерийно производство. Одобрената субсидия е 2.2 млн. лв.

Към днешна дата по всички отворени мерки на програмата при текущия прием на проекти са подадени общо 1040 заявления.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес