За селски туризъм отиват още 6 млн. лв. от еврофондовете

Нови инвестиции за близо 10 млн. лв. ще отидат за развитие на селски туризъм по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Калина Илиева, цитирана от пресцентъра си. Субсидията от европейските фондове по общо 19-те проекта за семейни хотели и къщи за гости надхвърля 6.2 млн. лв.

Средствата са отпуснати основно по мярката за създаване и развитие на микропредприятия. Общо миналата седмица са били одобрени 32 нови проекта по ПРСР за 19.7 млн. лв. Сред тях са и шест проекта за изграждане на фотоволтаици на обща стойност повече от 3 млн. лв. като субсидията по ПРСР за тях е 2.1 млн. лв. Одобрените инвестициите за възобновяема енергия са в областите Ямбол, Сливен, Велико Търново и Пловдив.

Финансиране получава и един проект за разнообразяване към неземеделски дейности – за закупуване на технологично оборудване за производство на компост.

Инвестиции за над 4 млн. лв. ще стартират и по двете общински мерки – за обновяване и развитие на населените места и за основни услуги за населението и икономиката в селските райони. Одобрените проекти са на общините Берковица, Стражица, Тутракан и Кайнарджа. Ако техните проекти бъдат изпълнени, кметствата ще получат общо 3.1 млн. лв. субсидии по Програмата за развитие на селските райони. Със средства от програмата общините Берковица и Тутракан ще ремонтират улична мрежа. Община Стражица ще реконструира храм „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Балканци, а община Кайнарджа ще ремонтира местни читалища.

От Експертна комисия за осигуряване на прозрачност в петък старт е бил даден и нови осем проекта за мадернизиране на земеделските стопанства за над 5.5 млн. лв. Проектите са свързани основно с инвестиции в зърнопроизводството, създаване на нови трайни насаждения и оранжерийно производство. Одобрената субсидия е 2.2 млн. лв.

Към днешна дата по всички отворени мерки на програмата при текущия прием на проекти са подадени общо 1040 заявления.

Още по темата
Още от Бизнес

Адекватни ли са мерките за кризите с водата и боклука?