За шест години е предотвратено изоставянето на 13 600 деца

За шест години е предотвратено изоставянето на 13 600 деца

Шест години след приемането Националната стратегия за извеждане на децата от институциите вече почти 6300 деца не живеят в домове, а в по-близка до семейната среда, изоставянето на 13 600 деца е било предотвратено със съвместните усилия на социални работници и неправителствени организации, а 4200 деца са осиновени. Това съобщи в четвъртък зам.-социалният министър Деница Сачева, цитирана от БНР.

От септември до декември 2015 година е направена индивидуална оценка на развитието на 1182 деца с увреждания след преместването им от домовете в новите резидентни услуги.

“Оценката показва, че има недвусмислено подобряване в живота на тези деца и младежи в новите услуги. Повече от 2 пъти и половина е нараснала тяхната лична самостоятелност“, каза Трендафил Меретев, директор на организацията “Лумос “ .

“Децата помагат в домакинството в малката къща, в която са настанени, грижат се за личната си хигиена, за личните си вещи, могат да правят избор - коя дреха да си облече, а ако са в магазин - какво да си изберат като продукт“, разказа той.

Все още има деца под физическите норми, но се забелязва повишаване на ръста и теглото им, отчете Меретев. Друга положителна тенденция е нарастването на посещаването на съпътстващи услуги – от 6% в домовете, до над 33. В тази сфера обаче са необходими още мерки.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?