Въпреки "покаянието" на политиците

За шести път над 10 хиляди излязоха с искане за оставка на правителството

НФСБ изкара свое шествие в София, гарнирано с фолклорен концерт

Шестият ден на протести изведе на улицата над десет хиляди души, които мирно и без ексцесии отново поискаха оставката на правителството, въпреки демонстративното "покаяние" на властта заради тежкия гаф с назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и последвалите хаотичните ѝ "спасителни" действия.

 

Множеството - младежи, деца, възрастни - скандираха познатите лозунги срещу БСП, настояваха за оставка на кабинета. В началото на протеста струпващите се на площада пред Министерския съвет хора внимателно заобикаляха компактни групи младежи, предпазвайки се от евентуални провокации.

 

Протестиращите скандираха "Оставка”, "Мафия”, "Долу ДПС” под непрестранните звуци на освиркания и барабанен ритъм. Един човек носеше клетка за папагал със снимки на Лютви Местан и Волен Сидеров.

 

Протестиращите освиркваха и Министерския съвет, развявайки български знамена и балони. Можеха да се видят плакати: "Може да съм прегракнала, но все още имам глас”, "Сърпът и чукът са нашият кръст”, ликът на Васил Левски с надпис "Как да ви гледам?”.

 

Със скандирания хората се насочиха по познатия вече маршрут - към Народното събрание, бул. "Цар Освободител", Университета, Орловия мост.

 

Малко по-рано през деня друг протестен митинг шествие спретнаха политическите опоненти и идейни събратя на "Атака" от Националния фронт за спасение на България (НФСБ) с лидер собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов, като така "обогатиха" шестия протестен ден в София. Техният протест, гарниран с фолклорна програма и историко-патриотични сценки, тръгна от НДК, мина през Министерския съвет, а програмата бе изиграна пред Народното събрание.

 

Участваха около три хиляди души, които бяха докарани от провинцията с автобуси и въпреки опасенията, че инициативата на Валери Симеонов може да прерасне в сблъсъци със симпатизанти на "Атака", до ексцесии не се стигна.

 

Демонстрантите бяха плътно обградени от полицията, въпреки че по никакъв начин не се опитваха да генерират напрежение. Не се забелязваха и обичайните провокатори, които предните дни можеха да се видят пред централата на "Атака".

 

Привържениците на бившия политически съратник на Сидеров и негов кум Валери Симеонов скандираха основно "Оставка", "Червени боклуци" и името на формацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България