За "спора на българи в чужбина с одиозната персона на патрЕота"

Читавите българи в България и навън трябва да измислят начин да си върнат България

Николай Слатински

Следя спора на българи в чужбина с одиозната персона на патрЕота.

Адам Михник някога бе казал, че когато омърсен човек, мръсен човек, мръсник хвърли камък в септична яма, то всички, които са край нея се оцапват без значение какви са били преди това.

Сега разни същества от властимащите са се сбрали около септичната яма и хвърлят камъни в нея. Затова – по-далеч от тях. Няма смисъл да се слиза до нивото на този патрЕот. А в горещата дискусия има опасност и това да се случи. Може с неговите камъни по неговата глава, но не бива с неговите думи по неговата менталност.

Да цитирам ли великия Александър Пушкин – "Не оспаривай глупца!“ Сиреч – не спори с глупака.

Не знам откъде е фразата "Убий простака с мълчание" или в друг вариант – "Убий простака с презрение", та даже срещнах и "Убий простака с презрение и безразличие".

Какво има да се разправят нашите деца в чужбина, българските деца там с подобни увредени хора!?

Здравите умове като дебатират с болни умове могат само да се разболеят от тях, но няма да направят болните умове поне малко здрави – те са здрави сили без здрав разум. Те са метастази на Прехода. Проваленият Преход ги секретира с подпухналите си жлези.

Ако президентът наложи вето – добре. Аз не съм му фен. Елемент от статуквото, според мен, не може да промени статуквото. Писах преди, че проблемът на България е поколенчески. Ако можех, щях да забраня със закон хора, по-възрастни от 50 години да се занимават с политика. Поколенията на 50-, 60- и 70-годишните разтерзахме и разсипахме България, доведохме я до просешка тояга и до една изпепеляваща взаимна омраза, от която се раждат само политически върколаци, психологически караконджули, социални таласъми и ценностни демони. Ние, тези поколения сме амортизирани, безидейни, болни от множествена морална, етична, културна и идентичностна склероза. Но ако президентът направи нещо добро и наложи вето, ще помогне на България поне с мъничко.

После е Конституционният съд – той е синекурна групичка от поне на теория много добри юристи, които гледат по 0.75 дела на година, но може да отхвърли мракобесията в Избирателния кодекс и така да помогне на България доста прилично.

Вместо да спорят с властимащи, които, както писах вече, са тумор в мозъка на държавата, народа, обществото и гражданството, читавите българи в България и извън България трябва да измислят начин да си върнат България, да я отвоюват от съсипващия и ориентализиращия я корумпиран и стратегически късоглед, даже сляп елит. Ако има критична маса от подобна воля, този елит ще бъде бит и на негов терен с неговите правила.

Читавите българи в България и извън България трябва на всяка цена да осъзнаят, че този елит се крепи на косъм, той е толкова лесен за побеждаване, той е колос, по-скоро клоун на глинени крака. Натъпкан е с финансови стероиди, с пиар-ни допинги, с медийни анаболи и отвън изглежда релефен, целият в бицеспи, трицепси и четирицепси, но отвътре е мек, затлъстял, аморфен и със застиваща кръв.

България се нуждае от морална революция – на срама от дереджето, в което се намира; на желанието за промяна; на вярата, че тя може да бъде спасена от постпреходния зимен сън; на енергията на младите хора; на пасионарността на лудите глави – луди глави, подобни на онези, които чествахме преди дни, докато властта се държеше по начин, по който нагло демонстрираше, че ако тя бе "легитимен представител“ на българския народ преди 140 години, щеше да прокълне хъшовете зад граница и да им каже да не ѝ се пречкат в краката…

*Публикуваме коментара на Николай Слатински от Фейсбук. Заглавието е на Mediapool

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?