За статут във Великобритания временно ще се кандидатства само с паспорт с биометрични данни

Снимка: БГНЕС

Българите, които искат да кандидастват за статут на уседналост във Великобритания, ще могат да подават документи, само ако имат паспорт с бимоетрични данни. Временно се спира кандидатстването с лична карта, съобщиха от Външно министерство.

Причината е епидемията от коронавирус. Като предпазна мярка британските власти са въвели временни ограничения при подаването на документи за статут.

"В резултат българските граждани, разполагащи само с лична карта, временно няма да имат възможност да кандидатстват по Схемата за уседналост. За момента единствената възможност за кандидатстване е чрез интернет-приложението, за което е нужен международен паспорт с биометрични данни", съобщават от Външно.

Временно е спряна работата на центровете по сканиране на лични документи, както и изпращането на документи по пощата. Вече изпратените ще бъдат върнати обратно. Заявления могат да се подават по интернет чрез мобилно приложение.

Пак като мярка срещу разпространението на коронавируса спира и работата на кол-центъра за разрешаване на проблемите със Схемата за уседналост. Запитвания ще могат да се изпращат само с електронен формуляр.

"Ще бъде даван приоритет на и-мейли от неправителствени организации, оказващи подкрепа на уязвими групи. 57 неправителствени организации, получили финансиране за подкрепа на уязвими групи, ще прекратят временно част от своите дейности като ще продължат да осигуряват подкрепа по телефон и по електронен път", съобщават от Външно.

Споделяне

Още от България