За строителния контрол 4-етажната сграда на плажа Алепу не е сграда

Сн. Сдружение "Бетономорие"

Поредната проверка на строителния контрол не видя, че на Шофьорския плаж в местността "Алепу" се строи хотел. За Регионалната дирекция на националния строителен контрол в Бургас построените до момента четири етажа на груб строеж са само брегоукрепително съоръжение. При изграждането на въпросното съоръжение, което видимо е на плажа, нарушения на законодателството нямало

Във вторник в социалните мрежи сдружение "Бетономорие" разпространи актуални снимки от "укрепването" на брега на плажа Алепу. На тях се вижда, че брегоукрепването е направено с изграждането на четири етажа от бъдещ хотел. Това предизвика спешна проверка на строителния контрол на място в сряда. Тя не констатира нарушения.

На място директорът на РДНСК – Бургас Милен Ненчев припомни, че за това място инвеститорът има издадено разрешително за поетапно строителство още през 2018 г. То включва два етапа. Първият е изграждането на подпорна стена. Той започна през миналата година и беше спрян временно, тъй като след проверки, предизвикани от общественото недоволство от строителството се оказа, че заедно със стената се строи и вторият етап – сграда. Сега от РДНСК обявиха, че строителството на хотела не е започнало, а оформените помещения, които се виждат от всеки, не били помещения. Въпреки това те можело да се използват за такива при завършването на сградата, но щели да са под нивото на терена – т.е. под земята.

Ненчев определи изградените четири нива като "укрепително съоръжение, което да подпира земните пластове зад него".

"Обемите, които виждате, не представляват стаи, а по-скоро така е формирано като носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове", коментира Ненчев. По думите му част от помещенията, които са формирани, биха могли да се ползват като обслужващи постройки, но те ще бъдат изцяло под земята.

Строежът е първи етап от разширението на ваканционното селище "Св. Тома", а инвеститор в проекта е строителната компания "Главболгарстрой". Вълко Костов, представител на фирмата, извършваща строителен контрол на строежа, заяви, че извършеното до момента отговаря на нормативните изисквания, а стамонобетонната конструкция, служи единствено за укрепителна роля на този етап.

Реализацията на проекта започва в края на 2018 г. с първия етап - "укрепване на свлачище" в близост до комплекса "Свети Тома", където преди години земята се свлече почти до плажа.


Началото на брегоукрепването. Сн. Дрон Бургас

Идеята е да се укрепи брега с хотел пред резервата "Алепу", за да може да се избие инвестицията. Ваканционният комплекс ще е терасовиден и започва на 30 м от морето, буквално в самото свлачище.

В началото на 2019 г. са публикувани снимки във Фейсбук на багери, които изливат бетон на плажа.

Заради проверки обектът временно беше спрян. След като се оказва, че всичко е изрядно беше разрешено строителството да продължи. По оценка на ГБС в укрепването на свлачището са инвестирани около 1 млн. лева. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес