Според поръчан от собственика анализ за причината за инцидента, взел четири жертви

За трагедията в мина "Ораново" съществена роля изиграл неоткрит досега разлом

Съществена роля за трагичния инцидент в рудник "Ораново", причинил смъртта на четирима миньори в средата на юли, е изиграл неоткрито при предишни проучвания тектонско нарушение - разлом, който в съчетание с други неблагоприятни фактори е довел до възникване на калния поток и свличането на скални маси. Това сочи представено в сряда проучване за причините за трагедията, изготвен по поръчка на собственика на мината "Пирин Ораново" от Българската асоциация по подземни води.

Анализът е продължил два месеца и новоустановеният разлом, изиграл съществена роля за възникване на свлачището, е бил открит чрез сеизмичната томография, обясни ръководителят на авторския екип, направил анализа, проф. Пенчев. По думите му този метод на обследване за пръв път се прилага в рудник, обикновено с него се проверява състоянието на язовирни стени.

Експертът обясни, че разломът над фаталната 64-а галерия е нямало как да се предвиди, а в комбинация с наличните разрушени маси от обрушовки, значителния обем подземни води и високия наклон,по който е тръгнал калния поток и е повлечен скалният къс, се е стигнало до затрупването. Двама от миньорите бяха открити мъртви веднага след инцидента, а другите двама техни колеги бяха намерени след 18 дни копаене по обходен маршрут.

Четири фактора в един нещастен момент се пресичат, заяви професорът. Авторите на доклада отхвърлят хипотезата за сеизмично въздействие, като и за въздействие на повръхностни води за причиняване на свлачищните процеси в рудника.

Ясно е, че този участък е опасен, че трябва да се изолира в един период и следващите дейности, които ще се извършат в този рудник, да бъдат съобразени с наличието на подобен низ от елементи, каза проф. Пенчев, цитиран от БТА.

Собственикът на дружеството-концесионер на мината Красимир Михайлов каза, че са заинтересована страна и са били длъжни да наемат най-добрите експерти в България, за да се покаже каква е причината за тази тежка катастрофа. Той благодари на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за възможността, предоставена на експертите, за достъп до засекретни доклади от предишни проучвания.

Изпълнителният директор на Българската асоциация по подземни води инженер-геологът Величко Величков отбеляза, че докато са работели по този доклад, не са се засичали с представители на експертната комисия, назначена да разследва причините за трагичния инцидент в "Ораново", и че тя не е излизала с официално становище. Твърде вероятно е те да очакват нашият резултат, предположи той.

Междувременно стана ясно, че мината има срок до 15 ноември да изпълни дадените от Инспекцията по труда предписания за подобряване на условията на работа във въгледобивното дружество.

Възможно е предписанията да бъдат изпълнени и по-рано, каза началникът на рудника Бонислав Попов. Трябва да се преработят част от технологичните паспорти, оценката на риска и да се съгласуват всички тези неща с Министерството на икономиката и енергетиката и с Инспекцията по труда, за да започнем евентуално работа.

След инцидента на 16 юли досега на предприятието са направени 22 предписания, като 18 от тях са изпълнени и остават още четири. Има и актове, съставени за административни нарушения, които са обжалвани пред Областната инспекция по труда в Благоевград, но засега по думите на инж. Попов по тях нямало никакво развитие.

Възможно е добивна дейност в "Ораново" да започне и в началото на ноември. В момента в мината се прокарват вентилационни изработки за 64-а подетажна галерия, извършват се и други поддържащи дейности за осигуряване на безопасността в рудника, каза началникът на рудника.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес